Oroligt inför uppskjuten vapenvila

UTRIKES

Jemen. Sista dagen innan en vapenvila skulle träda i kraft dödades två utländska officerare i det förödande kriget i Jemen. Alla sidor har uppgett sig angelägna om att nya försök till fredsförhandlingar i Genève ska lyckas.

En högt uppsatt saudisk officer och en kollega från Förenade Arabemiraten dödades på måndagsmorgonen när Huthirebeller besköt en ledningsplats tillhörande den arabiska koalitionsstyrka som för regeringens räkning försöker ta kontrollen över provinsen Taez i sydvästra Jemen.

Attacken, som enligt de Iran-stödda rebellerna också slog ut flera Apachehelikoptrar, försvårar de FN-ledda samtal som ska inledas på tisdagen och föregripas av ett eldupphör som var planerat till klockan 22 på måndagen svensk tid. Ministern för mänskliga rättigheter meddelade på kvällen att vapenvilan skjuts fram till tisdagsförmiddagen.

Väst oroade

Regeringstjänstemän uppger för Reuters att västerländska diplomater är särskilt angelägna om att avsluta konflikten eftersom den splittrar de väpnade insatserna 200 mil norrut, mot extremiströrelsen Islamiska staten i Syrien och Irak.

Jihadistmiliser har också utnyttjat kaoset i landet till att attackera både shiitiska Huthi-moskéer och regeringsmål i huvudstaden Sanaa.

Uppmanas kompromissa

Rebellerna har hittills vägrat följa den Säkerhetsrådsresolution som i april krävde att de skulle lämna Sanaa och andra städer de intog för omkring ett år sedan. USA och Storbritannien har de senaste veckorna, enligt en högt uppsatt jemenitisk regeringstjänsteman, pressat president Abd Rabbu Mansur Hadi och regeringssidan att göra eftergifter utifrån en vilja att "bevara (gruppen) Huthi och låta dem fortsätta att ha en aktiv roll, inte minst vad gäller. . .att bekämpa terrorism".

Något avgörande på slagfältet förefaller avlägset och de stridande sidorna har enligt AFP uttryckt sig försiktigt positivt om chanserna till en överenskommelse under en veckas samtal i Genève.

FAKTA

Kriget i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig. Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Saleh avgick, och landet har sedan dess plågas av lokala revolter.

De Iran-stödda Huthi-rebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för korruption och har allierat sig med tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh, svepte hösten 2014 över landet och drev regeringen i exil.

FN-medling misslyckades och i mars 2015 gick Saudiarabien och andra grannländer i krig mot rebellerna på regeringens sida. Konflikten har skapat ett maktvakuum där över 20 miljoner människor är beroende av nödhjälp.

TT