Första och enda tv-duellen i Spanien

UTRIKES

Spanien. Temperaturen i den spanska valrörelsen stiger. De två huvudmotståndarna rök ihop i den första och enda tv-debatten sent på måndagskvällen.

Argumenten var lika förutsägbara som slipsvalen: Premiärminister Mariano Rajoy från konservativa PP valde blått och socialistledaren Pedro Sánchez från PSOE kom i rött.

Det tog 43-årige Sánchez sju minuter att sätta in första stöten om de korruptionsavslöjanden som plågat PP svårt på senare år. Rajoy lät sig inte bekommas utan kontrade - precis som väntat - med att rabbla positiva tillväxtsiffror och hur mycket fler arbetstillfällen hans regering skapat sedan landet 2014 tog sig ur recessionen.

– Jobben. Det är huvuduppgiften för Spanien, sade den 60-årige högerledaren i debatten som sändes i nio tv-kanaler.

Hånade varandra

Efter de sedvanliga sifferduellerna om jobb, investeringar och tillväxt blev det ändå omöjligt för Rajoy att ducka för korruptionsaffärerna. Han valde offensiven:

– Jag ägnar mig inte åt politik för pengars skull, sade han och poängterade att han deklarerar alla sina inkomster öppet och aldrig har varit misstänkt för någon oegentlighet.

Ingetdera imponerade på Sánchez:

– Skillnaden mellan oss är stor. Jag är hederlig.

Temat ledde till öppet ömsesidigt hån och oförskämdheterna ven i tv-studion

– Ljug inte, señor Rajoy, löd PSOE-ledarens i särklass vanligaste replik i debatten som flera gångar var på väg att helt spåra ur.

Historisk söndag

Parlamentsvalet på söndag blir historiskt på så sätt att det dominerande tvåpartisystemet kommer att brytas upp. I över 30 år har PSOE och PP växlat vid rodret.

Nu finns ytterligare två partier som aspirerar på regeringsmakt: Ciudadanos som etiketteras mittenhöger och nya vänsterrörelsen Podemos. Deras gemensamma ambition är att göra upp med korruptionskulturen en gång för alla.

De sista opinionsmätningarna som kom på måndagen (vallagen tillåter inte fler) visar att PP tappar sin absoluta majoritet, men sannolikt blir största parti med 25-30 procent. Även PSOE ser ut att tappa mycket.

För första gången i Spaniens unga demokrati väntar sannolikt en koalitionsregering med Ciudadanos och Podemos som möjliga kungamakare.

FAKTA

Opinionsläget i Spanien

Inför parlamentsvalet på söndag indikerar de sista opinionsmätningarna att Spanien får ett helt nytt politiskt landskap.

Regerande konservativa Partido Popular (PP) fick 44,6 procent i valet 2011 och därmed absolut majoritet i parlamentet tack vare valsystemet. Nu pekar mätningarna på 25-30 procent.

Partido Socialista Obrero Español (PSOE) miste regeringsmakten 2011 efter att bara ha fått 28,8 procent. I år väntas 20-22 procent.

Två uppstickare har tillkommit. Mätningarna ger mttenhögerpartiet Ciudadanos 18-21 procent och vänsterrörelsen Podemos 15-19 procent.

De småpartier som finns antas inte få något med regeringsbildningen att göra.

TT