Fredssamtal om Jemen inleds

UTRIKES

Jemen. Fredssamtalen mellan rebeller och jemenitiska regeringsföreträdare har inletts. I och med det har en vapenvila trätt i kraft. Bara timmar tidigare dog minst 15 personer i den saudiledda alliansens flygräder.

De FN-ledda fredssamtalen äger rum i Genève i Schweiz. FN:s särskilda sändebud i Jemen, Ismail Ould Sheikh Ahmed, meddelar via en talesperson inledningen på "ett slut på fientligheterna i Jemen". Representanter från rebellerna och regeringen har anlänt till en hemlig plats i staden för att påbörja samtalen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Tidigare försök till samtal gjordes i juni, men utan resultat. De båda parterna har enligt nyhetsbyrån AFP den här gången uttryckt sig försiktigt positivt om chanserna till en överenskommelse under en veckas samtal.

Om vapenvilan kommer respekteras återstår att se. Bara någon timme innan den trädde i kraft uppgav boende i ett område i Jemen nära saudiska gränsen att alliansens flygräder dödat minst 15 personer. Rebellerna har ännu inte sagt om de tänker lägga ner sina vapen, och den saudiledda alliansen har sagt att man förbehåller sig rätten att "svara" i händelse av överträdelse från rebellerna.

Över 5 700 människor har mist livet i inbördeskriget i Jemen. De Iranstödda Huthirebellerna strider mot regeringsstyrkor, och i mars inledde den saudiledda alliansen sina bombningar av rebellmål.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM