Skolmassakeroffer lider fortfarande

UTRIKES

Pakistan. Det har gått ett år sedan nästan 150 personer sköts till döds av talibaner i en skolmassaker i Peshawar i Pakistan. De blodiga timmarna hemsöker fortfarande många av offren som har svårt att gå vidare.

Mubashir Subhan var omgiven av vänner i hörsalen när beväpnade angripare tog sig in i arméskolan i nordvästra Pakistan. De gick från rum till rum och sköt systematiskt. Han blir fortfarande som paralyserad när han ska gå in i byggnaden.

– Jag kan inte fungera normalt, utan tänker bara på allt som hände, berättar 16-åringen för nyhetsbyrån AFP.

När han är ensam kommer minnena av de döda vännerna tillbaka. Även hans far vittnar om hur massakern förändrade deras tidigare utåtriktade och självsäkra son.

– När han kommer hem låser han in sig i sitt rum. Han träffar inte oss, sina syskon eller vänner. Han bara sitter och tänker, säger Subhan Uddin.

Slår mot extremister

18-årige Waheed Anjum sköts också i attacken. Han opererades och var borta från undervisningen i sex månader, vilket begränsade hans chanser att börja på universitetet eller bli soldat som sin pappa.

– Jag kan inte röra mina armar ordentligt eller lyfta vikter, berättar han.

Attacken har beskrivits som det dödligaste terrordådet i Pakistans historia. Den fick Islamabad att slå hårdare mot extremister, vilket har gjort att antalet våldsattacker med koppling till militanta rörelser nu är det lägsta sedan 2007, enligt AFP.

Skolmassakern ledde även till att ett sex år gammalt förbud mot verkställande av dödsstraff hävdes. I början av december hängdes fyra personer som var inblandade i dådet. Totalt under 2015 har Pakistan avrättat över 300 personer, enligt människorättsorganisationen Amnesty International.

En kyrkogård

I Peshawar bekräftar kemiläraren Andaleeb Aftab att många fortfarande är traumatiserade. Själv flydde hon in på toaletterna när gärningsmännen öppnade eld. När hon räddades på kvällen fick hon veta att hennes 16-årige son var död.

– De gjorde vår skola till en kyrkogård, säger hon till AFP om talibanerna.

– Många studenter lider psykiska problem och många är fortfarande skadade.

FAKTA

Talibaner i Pakistan

Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) är en paraplyorganisation som samlar en rad pakistanska rebellgrupper. Den bildades 2007 av Baitullah Mehsud, krigsherre från klanområdena i Södra Waziristan.

TTP:s ledare har traditionellt kommit från de klankontrollerade nordvästra delarna av landet, nära gränsen till Afghanistan. TTP består i dag av ett ganska löst nätverk med närvaro även i storstäder som Karachi.

Två av rörelsens ledare, Baitullah Mehsud och Hakimullah Mehsud, har dödats i amerikanska drönarattacker.

TTP säger sig vilja inrätta ett emirat i Pakistan, med extrem tolkning av islamisk lag.

Källa: BBC, AFP

TT

ARTIKELN HANDLAR OM