Saudiledd allians i krig mot terrorn

UTRIKES

Saudiarabien. Saudiarabien har bildat en militär allians med 34 muslimska länder som ska bekämpa terrorism. Bland deltagarna finns Gulfstater, Egypten och Turkiet.

Det är "en kraftfull symbolisk smäll" mot terrorn, anser en bedömare.

Alliansen, som ska ledas av Saudiarabien, kommer att vara baserad i Riyad "för att samordna och stödja militära operationer för att bekämpa terrorism" skriver den statliga nyhetsbyrån SPA.

Bland de länder som ingår i alliansen återfinns Egypten, Qatar, Turkiet, Malaysia och Pakistan.

Krig mot terror

Muhammad bin Salman, försvarsminister och vice kronprins, har hållit en sällsynt presskonferens för att berätta vad alliansen ska ta itu med:

– Den islamiska världens problem med terrorism. Alliansen kommer att vara en partner i den globala kampanjen mot detta gissel.

Insatserna kommer att rikta in sig på Irak, Libyen, Egypten och Afghanistan. Enligt Muhammad bin Salman ska operationer i Irak och Syrien samordnas internationellt med stormakter och internationella organisationer, uppger nyhetsbyrån AFP.

"Kraftfull symbolisk smäll"

USA, som leder en egen allians mot jihadiströrelsen Islamiska staten (IS), har tidigare kritiserat flera av den nya alliansens parter för att göra för lite för att bekämpa IS. Man anser att Turkiet har för dålig koll på sin gräns mot Syrien och Saudiarabien och att Gulfstaterna är för upptagna med kriget i Jemen.

Att den saudiska alliansen primärt kommer att kriga mot IS är inte heller självklart. Enligt den saudiska försvarsministern är det inte bara terrorgruppen som utgör alliansens måltavla utan "varje terroristorganisation som dyker upp framför oss". Något som också ligger i linje med Turkiets syn på saken. Landet har fått kritik för att lägga mer energi på att kriga mot kurdiska PKK än mot IS.

Vad alliansen konkret kommer att göra är ännu oklart.

– Men oavsett det, anser jag att det här definitivt är en kraftfull symbolisk smäll, säger Adam Baron, vid Europeiska rådet, enligt AFP.

TT