KGB-träning bakom Putins gång

UTRIKES

Putin. Vladimir Putin rör sig som en "revolverman" och det kan bero på vapenträningen i den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB.

Det konstateras i en internationell studie som publiceras i British Medical Journal som lägger fram en förklaring till vad som kan ligga bakom den ryske presidentens sätt att begränsa den högra armens rörelser när han går.

Putins ojämna sätt att röra på armarna har väckt spekulationer om att den ryske presidenten lider av Parkinsons eller någon annan sjukdom. Men inget annat tyder på det, snarast tvärtom. 63-åringens motorik är utmärkt.

Experterna har istället hittat förklaringen i en av KGB:s träningsmanualer där agenterna instrueras att hålla sitt vapen i höger hand, nära bröstet och röra sig med kroppens ena sida, oftast den vänstra, snett i rörelsens riktning. Tanken är att agenten snabbt ska kunna dra sitt vapen och oskadliggöra en fiende.

Putin kan ha tränat in rörelsen så att den blir naturlig.

– Det är som att säga "titta här, jag har KGB-träning, jag är en riktig man", säger den nederländske professorn och experten på rörelsestörningar Bastiaan Bloem.

Experterna hittade samma rörelsemönster hos två före detta försvarsministrar och en hög militär, samt premiärminister Dmitrij Medvedev.

Alla utom Medvedev har en bakgrund i KGB eller militären. Medvedev tros röra sig som Putin för att han vill likna sin chef.

TT-AFP