Kerry och Putin i "effektiva" samtal

UTRIKES

Syrien. USA:s utrikesminister John Kerry diskuterade situationen i Syrien med den ryske presidenten Vladimir Putin i Moskva på tisdagen.

– USA är redo att tillsammans med Ryssland krossa Islamiska staten, sade Kerry efter mötet och kallade samtalen "effektiva".

Kerry hoppas att en landsomfattande vapenvila i Syrien ska kunna uppnås "snart" och att mötet har bidragit med att lägga grunden för en sådan.

Länderna diskuterade bland annat utbyte av information om operationer i Syrien, enligt Kerry.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, som även han träffade Kerry, var efteråt nöjd och kallade samtalen konkreta. Länderna är överrens om att ta steg som gör insatserna i Syrien mer effektiva och koordinerade, enligt Lavrov. Till det hör en gemensam lista över terrorgrupper i Syrien.

Gemensam lista

Förhoppningen på mötet var ett närmande i synen på vilken roll den syriske ledaren Bashar al-Assad ska ha i en politisk övergång och vilka rebellgrupper som bör delta i fredssamtal.

Ryssland är en av al-Assads främsta allierade. Enligt Moskva bör endast det syriska folket besluta om hans öde.

Kerry sade efteråt att samtalen mer hade handlat om processen av en politisk övergång, snarare än om al-Assad specifikt. Men han gjorde också klart för Putin att det är omöjligt att al-Assad stannar vid makten.

Möts i New York

Länderna är överens om att al-Qaidakopplade Nusrafronten och Islamiska staten inte kommer att få delta i några fredssamtal.

Kerry hoppas att en FN-resolution om Syrien är ett nästa steg i förhandlingarna.

En tredje omgång av Syriensamtal mellan världsledare hålls i New York på fredag, bekräftade Lavrov. Tidigare har Moskva vägrat att bekräfta att ett sådant möte ska hållas.

TT-Reuters