Dödsstraffen fortsätter minska i USA

UTRIKES

USA. Antalet dödsdomar i USA fortsätter att sjunka - och har under 2015 varit det lägsta sedan 1970-talet. Även antalet avrättningar har under året legat på rekordlåga nivåer.

– Vi bevittnar en fullständig förvandling. Det här är inte början på något, vi befinner oss mitt i förändringen. Och riktningen vi går mot är att allvarligt begränsa eller avskaffa dödsstraffet, säger Robart Dunman, ordförande för organisationen Death Penalty Information Center, till The New York Times.

Enligt organisationens sammanställning har endast 49 dödsdomar utfärdats hittills i år, vilket är den lägsta nivån sedan 1970-talet. Antalet kan jämföras med toppnivån från 1996, då 315 personer dömdes till döden.

28 personer har avrättats under 2015, en minskning med 20 procent jämfört med året innan. Av dem utfördes nästan hälften - 13 stycken - i delstaten Texas, enligt en rapport från Texas Coalition to Abolish the Death Penalty. Men endast tre personer har under året dömts till döden i delstaten.

En av faktorerna bakom nedgången är kostnaderna, som enligt The Guardian uppskattats till uppemot tre miljoner dollar för en enda avrättning. Flera uppmärksammade fall av utdragna avrättningar med giftinjektioner har också skapat en ökad debatt om dödsstraffet under året.

FAKTA

Historiskt låga nivåer

28 personer har hittills avrättats i USA i år, vilket är den lägsta siffran sedan 1991.

Endast sex av USA:s 50 delstater genomförde avrättningar under året. Av dessa stod fyra delstater för 86 procent av avrättningarna: Texas (13), Missouri (6), and Georgia (5).

49 personer har (till och med den 15 december) dömts till döden, en minskning med 33 procent jämfört med föregående år och det lägsta antalet sedan början på 1970-talet.

Det sammanlagda antalet dödsdömda fångar i USA som väntar på avrättning är nu för första gången på 20 år färre än 3 000, enligt medborgarrättsgruppen NAACP.

Källa: Death Penalty Information Center

TT

ARTIKELN HANDLAR OM