Säkerhetsfokus bland Republikanerna

UTRIKES

USA. Mindre än sju veckor innan primärvalscirkusen drar igång försöker de republikanska presidentaspiranterna övertrumfa varandra med stenhårda säkerhetsinitiativ.

Frågan kommer att dominera debatten i USA de närmaste månaderna, enligt en expert.

Årets sista republikanska presidentdebatt var den första sedan terrordåden i Paris och masskjutningen i San Bernardino. Händelserna har gjort starka avtryck i amerikansk politik, vilket märktes i det uppskruvade tonläget i debatten. Det är tydligt att frågan om säkerhet blivit mycket viktig, menar docent Dag Blanck, föreståndare för Institutet för nordamerikastudier vid Engelska institutionen på Uppsala Universitet.

– Terrordåden har gett ytterligare näring till diskussionen om nationell säkerhet och invandring, säger han till TT.

Splittrande fråga

Frågorna är svåra och splittrar de amerikanska väljarna, enligt Blanck. Balansgången för de republikanska presidentaspiranterna, som i princip samtliga drar paralleller mellan invandring och risken för terrorism på amerikansk mark, kommer därför vara ytterst viktig. Inte minst som en begränsad invandring framförallt skulle slå mot den stora och viktiga väljargruppen spansktalande i USA. Enligt Blanck utgör gruppen knappt 20 procent av befolkningen.

– Trump och de andra var enormt negativa till invandring i debatten. Det är en fråga som kan komma att skada Demokraterna också. Och frågan är vad som händer när man lämnar primärvalen, då kan det slå tillbaka på dem som tagit allt för stark ställning rörande invandringen, säger Blanck.

Till dem hör den kontroversielle fastighetsmagnaten Donald Trump som i debatten fick skarp kritik av förre Floridaguvernören Jeb Bush - en av få företrädare för det republikanska etablissemanget - för sitt förslag att förbjuda muslimer att komma in i USA.

Trump och Cruz

Floridasenatorn Marco Rubio och Texassenatorn Ted Cruz avstod däremot från att ge sig på Trump för hans omtvistade förslag. Något som kan visa vara taktiskt rätt.

– En kandidat med stor möjlighet att tilltala minoriteterna är Marco Rubio, säger Blanck.

Men Donald Trump har en stark ledning i opinionsmätningarna, följd av Ted Cruz som de senaste veckorna haft medvind i den viktiga primärvalsdelstaten Iowa.

– Blir Trump presidentkandidat ligger Demokraterna mycket bra till, säger Blanck.

FAKTA

Den republikanska fighten

Så här är topp-tio-läget i kampen om Republikanernas presidentkandidatur. Totalt söker 14 aspiranter partiets nominering:

Aspirant Titel Snittstöd i procent

Donald Trump fastighetsmagnat, tv-personlighet 33

Ted Cruz Texassenator 16,1

Marco Rubio Floridasenator 12,6

Ben Carson pensionerad neurokirurg, författare 12

Jeb Bush exguvernör i Florida 4,0

Chris Christie New Jerseyguvernör 2,9

John Kasich Ohioguvernör 2,3

Carly Fiorina tidigare chef för HP 2,3

Rand Paul Kentuckysenator 2,1

Mike Huckabee tidigare Arkansasguvernör, pastor 2,0

Källa: Oberoende Real Clear Politics sammanställning av sju nationella opinionsmätningar

TT

ARTIKELN HANDLAR OM