Ledaren för P2-logen är död

UTRIKES

Italien. Licio Gelli som ledde den hemlighetsfulla, mycket inflytelserika och senare upplösta frimurarlogen P2 i Italien har avlidit vid en ålder av 96 år.

Den 96-åriga finansmannens familj uppger för lokala medier att han avled på tisdagskvällen. Han dömdes för flera ekonomiska brott och bodde fortfarande under husarrest när han gick bort i Arezzo i Toscana.

P2 var ett hemligt nätverk där höga politiker, domare, bankirer och militärer var medlemmar. Dess inflytande sträckte sig djupt in i de övre etablissemangen i samhället.

Logen var en av de krafter som pekades ut för mord när Roberto Calvi - chefen för Banco Ambrosiano och kallad Guds bankir på grund av sina band till Vatikanen - hittades hängd under en bro i London 1982. När banken gick omkull förlorade Vatikanen, maffian och Gelli stora summor. Ingen dömdes någonsin för mordet.

Trots att den förklarades olagligt 1981 var logen inblandad i stora korruptionshärvor ända in på 1990-talet.

Gelli flydde rättvisan till Schweiz, men greps där 1982. Han lyckades fly från fängelset och var på rymmen under flera år. 1998 tilläts han avtjäna sitt straff under husarrest, vilken alltså fortsatte tills hans död.

För två år sedan kom nya anklagelser mot honom och italienska staten har övertagit ägarskapet av Gellis villa i Toscana.

TT-AFP