Amnesty: Turkiet deporterar flyende

UTRIKES

Turkiet. Amnesty International anklagar Turkiet för att sedan i höstas spärra in och tvinga hem flyktingar och asylsökande. Enligt organisationen ligger påtryckningar från EU bakom en ny, hårdare linje från Ankara.

I höstas började Turkiet gripa och deportera flyktingar och asylsökande i en annan skala än tidigare, skriver Amnesty, och kopplar den "omoraliska och illegala" politiken direkt till EU:s försök att få Turkiet att stoppa illegal migration.

Sedan september har hundratals flyktingar av turkiska myndigheter gripits, utsatts för övergrepp och pressats att återvända till bland annat Irak och Syrien, hävdar Amnesty International i rapporten "Europas grindvakt".

EU påstås uppmuntra

"Genom att anlita Turkiet som grindvakt för Europa i flyktingkrisen löper EU risk att ignorera och nu uppmuntra allvarliga människorättsövergrepp", säger organisationens regionalchef John Dalhuisen i ett pressmeddelande.

Turkiet avfärdar anklagelserna och uppger att ingen syrisk flykting tvingats återvända till sitt krigsdrabbade hemland. EU-kommissionens utrikespolitiska talesperson Maja Kocijancic säger att rapporten ska studeras och följas upp.

Finansierar flyktingförvar

EU finansierar sex turkiska flyktingcentra som i praktiken blir förvar, uppger Amnesty. Rapporten dokumenterar hur mestadels irreguljära flyktingar kvarhålls med tvång och vittnar om isolering, fastlåsning med kedjor och enstaka misshandelsfall.

"Är vi i ett fängelse eller ett läger? Vi vill åka härifrån för att arbeta men det kan vi inte", säger en person i lägret Düziçi i södra Turkiet i början av december till Amnestys researchers, som nekades att träffa frihetsberövade flyktingar i enrum.

"Det är chockerande att EU-pengar används för att finansiera ett illegalt program för att gripa och skicka tillbaka människor", säger Dalhuisen.

FAKTA

EU:s och Turkiets flyktingkrisavtal

Den 29 november överenskom EU och Turkiet om pengar och politiska eftergifter till Turkiet i utbyte mot turkisk hjälp med flyktingkrisen.

EU skickar tre miljarder euro i humanitärt flyktingstöd, Turkiets anslutningsprocess till EU får en nystart och strävan är att turkar får visumfrihet till Schengenområdet hösten 2016.

Båda sidor åtar sig att i högre grad hjälpa flyktingar men samtidigt avvisa och skicka hem ekonomiska migranter, i praktiken

Steg mot en uppgraderad tullunion och halvårsvisa möten ingår också.

Källa: EUBusiness.com

TT-AFP