Statliga ryska bolag kan säljas

UTRIKES

Ryssland. Rysslands president Vladimir Putin genomförde sitt årliga maratonmöte med journalistkåren.

Det handlade om en lång rad internationella och nationella frågor - inte minst om den haltande ryska ekonomin.

Fler journalister än någonsin - 1 390 - satt på "presskonferensen" och som traditionen bjuder skulle året som gått summeras.

Vad gällde den ryska ekonomin hävdade Putin att den värsta krisen är passerad. Han läste upp goda officiella siffror för arbetslöshet, handelsbalans och valutareserver.

Men Ryssland pressas hårt av utländska sanktioner, och medan Putin pratade låg oljepriset på torsdagen på 37-38 dollar fatet - nära den lägsta nivån på elva år. Det är något som slår mycket hårt mot Ryssland. Och Putin klargjorde också att privatiseringar övervägs av statliga bolag för att slippa gnaga på landets finansiella reserver. En möjlighet är att sälja delar av statliga oljejätten Rosneft, skriver Reuters.

Höjd pensionsålder

Vidare sade presidenten att Ryssland förr eller senare måste höja pensionsåldern.

– Jag har inget svar på när vi bör göra det, men ett sådant ekonomiskt problem finns.

Om Syrien säger Putin att president Bashar al-Assads öde ska avgöras av det syriska folket.

– Vi kommer fortsätta våra militära operationer så länge som Assads styrkor fortsätter med sina.

När det gäller Ukraina slog Putin an en något mer försonlig ton än tidigare. Men han förnekar återigen att ryska styrkor deltar i kriget i grannlandet.

– Vi har aldrig sagt att det inte finns ryssar som strider i Ukraina, men däremot finns inga ryska reguljära styrkor i landet.

Spel för gallerierna

Putin förväntar sig att de ekonomiska kontakterna med Ukraina ska svalna nästa år. Men några ryska sanktioner är inte planerade.

Inför sammankomsten sågade tv-journalisten Katja Bubnova den förmenta spontaniteten. Hennes kollegor har fått lämna in sina frågor i god tid i förväg och hon tror även att de få som får tilltala Putin överenskommits i förväg.

Veteranredaktören Daniil Kislov, som driver Fergana.ru som rapporterar om Centralasien, fnyser när TT frågar om pressträffen.

– Putin kommer att svara på alla frågor som hans medarbetare tagit fram. Vilka de riktiga frågorna är? Folk är oroade över att förtrycket hårdnar, när Ryssland förvandlas till en absolut diktatur med krigiska förtecken.

FAKTA

– Jag har inget svar på när vi bör göra det, men ett sådant ekonomiskt problem finns.

Den ryske presidenten Vladimir Putin om att pensionsåldern i landet måste höjas.

TT