Norsk invandringsminister omstridd

UTRIKES

Norge. Norges nya invandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har som ambition att minska antalet asylsökande och snabbt göra de som ändå kommer till skattebetalare - inte socialbidragstagare.

Norges statsminister, Høyreledaren Erna Solberg, möblerade under onsdagen om i den norska regering och Sylvi Listhaug från högerpopulistiska Fremskrittspartiet tar över ansvaret för asyl-, flykting och invandringsfrågor i en nyinrättad ministerpost. Kraven ska hårdna på de över 30 000 asylsökande som kommit till landet i år.

Norska tidningen Aftenposten citerar en anonym partikamrat som säger att Listhaug får Margaret Thatcher att framstå som mjuk och listar citat som den nytillträdde ministern tidigare har sagt.

I höstas sa hon i en asyldebatt att hon reagerar på "godhetstyranniet" som tagit över det norska samhället. Beträffande matservering i fängelser sa hon 2014 att "vi har ätit fläskkött i Norge i alla år. Det blir helt fel att sluta med fläskkött för att muslimer har flyttat till Norge".

År 2004 representerade hon sitt partis ungdomsförbund och sa då att: "fundamentalister som hatar vårt norska system kommer hit för att utnyttja den gränslösa norska naiviteten".

TT