IMF-chefen Lagarde ska inför rätta

UTRIKES

Frankrike. En fransk domstol har beslutat att Christine Lagarde, chef för Internationella valutafonden (IMF) och tidigare fransk finansminister, ska ställas inför rätta.

Hon får stöttning från flera håll och hennes advokat vill överklaga beslutet.

– Det är obegripligt. Jag kommer att rekommendera fru Lagarde att överklaga, säger advokaten Yves Repiquet.

Lagarde klargjorde själv senare att hon ska överklaga, att hon handlat i franska statens intresse och helt lagenligt.

Men domstolen har beslutat att Lagarde ska ställas inför rätta för hennes hantering vid utbetalningen av statlig ersättning på 400 miljoner euro till den franske finansmannen Bernard Tapie 2008.

Beslutet är taget av en domstol som hanterar anklagelser mot ministrar i tjänsten, rapporterar tv-kanalen iTele och sajten Mediapart.

Förmånlig behandling

När Lagarde grillades i domstolen i fjol framkom uppgifter om att hon utreds för försumlighet. Hon klargjorde då att hon inte tänker avgå på grund av anklagelserna, och fick stöd av IMF:s styrelse.

Utbetalningen rörde en tvist mellan Tapie och statligt ägda banken Crédit Lyonnais efter Tapies försäljning av Adidas 1993.

Stödet misstänks ha varit en förmånlig behandling på grund av Tapies stöd till dåvarande presidenten Nicolas Sarkozy, partikamrat till Christine Lagarde.

Stöd av IMF

Domstolens beslut är överraskande med tanke på att Frankrikes högste åklagare i september rekommenderade att utredningen mot Lagarde läggs ner.

Frankrikes finansminister Michel Sapin säger nu att han inte kan se hur domstolens beslut kan förhindra Lagarde från att fullgöra sitt arbete inom IMF.

Och hon får även denna gång uppbackning och stöd av IMF:s styrelse, som representerar 188 länder. Fondens talesperson Gerry Rice skriver i ett uttalande att styrelsen "fortsätter att uttrycka sitt förtroende" för Lagardes "förmåga att effektivt utföra sina plikter".

FAKTA

– Det är obegripligt. Jag kommer att rekommendera fru Lagarde att överklaga.

IMF-chefen Christine Lagardes advokat Yves Repiquet klargör hanteringen sedan en fransk domstol beslutat att Lagarde ska ställas inför rätta.

TT-Reuters