Moder Teresa blir helgon nästa år

UTRIKES

Vatikanstaten. Nunnan och fredspristagaren Moder Teresa, känd för sitt arbete för fattiga i Calcutta i Indien, kommer i september 2016 att helgonförklaras av den romersk-katolska kyrkan.

Det meddelar Vatikanen. Det är i nuläget oklart om ceremonin kommer att ske i Rom eller i Indien.

Påve Franciskus har slagit fast att hon under sin livstid utförde ytterligare ett mirakel, hennes andra. Det rörde sig om en brasiliansk man med flera hjärntumörer, som en expertpanel i Vatikanen i veckan meddelade att Moder Teresa hade lyckats hela.

Moder Teresa, som dog 1997 vid 87 års ålder, saligförklarades - första steget mot helgonförklaring - 2003 av påve Johannes Paulus II.

För saligförklaring krävs att man uträttat ett mirakel, för helgonförklaring minst två.

FAKTA

Moder Teresa

Moder Teresa (1910-1997) föddes som Agnes Gonxha Bojaxhiu i dåvarande turkiska Albanien, nuvarande Makedonien. Kom till Indien som missionär 1929 och började arbeta med de allra fattigaste, leprasjuka och döende i Calcuttas slum.

Hon blev indisk medborgare kort efter Indiens självständighet 1947 och grundade en romersk-katolsk nunneorden som inrättade barnhem, sjukhus och skolor.

1979 tilldelades hon Nobels fredspris. Hon saligförklarades 2003 av påven Johannes Paulus II, som ett steg mot helgonförklaring.

Källa: Nationalencyklopedin, TT.

TT-AFP-Reuters