Rwanda röstar om ny grundlag

UTRIKES

Rwanda. Rwanda folkomröstar i dag om en ny konstitution, som om den godkänns innebär att president Paul Kagame kan fortsätta regera landet till 2034.

– Rwanda är tryggt, och det är tack vare honom, säger 60-årige Musa Habimana efter att ha röstat i huvudstaden Kigali, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Oppositionen, människorättsorganisationer och många västländer har kritiserat folkomröstningen, och uppmanat Kagame att avgå inför presidentvalet 2017.

– Valen i Rwanda har aldrig varit öppna och fria. Så även om jag skulle gå och rösta, så skulle min nej-röst inte räknas, säger en kvinna, som vill vara anonym, till Reuters.

Själv ville Kagame inte kommentera huruvida han ska ställa upp de kommande valen.

– Det är folket som avgör vad som ska hända. Fråga folket varför de vill ha mig, sade Kagame i samband med att han röstade.

Kagame var med i tutsimotståndsrörelsen Rwandas patriotiska front (RPF). Efter folkmordet 1994, där tutsier mördades av hutuer, har han varit med och styrt landet. År 2000 blev han president.

Ett preliminärt valresultat väntas enligt AFP under fredagskvällen. De flesta bedömare tror på en övertygande seger för ja-sidan.

TT