Ukraina hotas av finansiell kollaps

UTRIKES

Ukraina. Krigshärjade Ukraina, med en hårt pressad regering, hotas åter av en akut finansiell kris.

IMF varnar för att utbetalningar av nödlån kan stoppas.

Hotet om stopp för IMF-lån, vilket snabbt skulle skapa en ohållbar finansiell situation för den ukrainska staten, kommer från den biträdande IMF-chefen David Lipton. Det utfärdas sedan Ukrainas regering, med premiärminister Arsenij Jatsenjuk, fått förslag om skattereformer och en åtstramningsbudget för 2016 stoppade av landets djupt splittrade parlament.

Svenskt lån

Utan åtstramningarna och reformerna kan IMF, enligt Lipton, inte godkänna Ukrainas krispolitik och betala ut nya nödlån till det konkursmässiga landet. Och skulle IMF inte godkänna krispolitiken i Kiev innebär det även ett formellt hinder för rader av bilaterala nödlån. Detta gäller bland annat ett svenskt lån på 100 miljoner dollar som ska börja betalas ut 2016.

Det villkorade svenska lånet ska ges vid sidan av ett svenskt biståndsprogram, i huvudsak till organisationer i Ukraina, på 220 miljoner kronor per år till 2020.

Samtidigt pressas Jatsenjuk & Co av Ryssland, vars regering kräver återbetalning av ett tvåårigt lån på 3 miljarder dollar senast på söndag.

Kan brännmärkas

Ukrainas regering har svarat med ett moratorium mot betalningen, vilket innebär att den ukrainska staten inom kort kan brännmärkas som ett land som ställt in betalningarna på finansmarknaden.

Enligt Ukrainas regering måste ryssarna acceptera samma nedskrivningar och betalningsvillkor som privata långivarna gått med på i ett avtal om skuldlättnad från i höstas. Ryssarna har dock sagt tvärnej, vilket gör att tvisten nu riskerar att hamna i domstol. Det skulle i så fall bli det brittiska rättsväsendet som avgör vem som har rätt.

Finansdepartementet i Kiev uppger att det pågår förhandlingar mellan ryska och ukrainska jurister, men samtalen är än så länge inte på politisk nivå.

FAKTA

Recession och finansiella problem

Ukrainas ekonomi är hårt pressad i skuggan av inbördeskriget, som krävt tusentals dödsoffer och drivit hundratusentals ukrainare på flykt från sina hem. Landets BNP väntas rasa med 10-12 procent i år efter recessionen på nästan 7 procent i fjol. Regeringen i Kiev hoppas på återhämtning med 2 procent nästa år.

Sedan i våras klarar sig landet med hjälp av ett IMF-lett stödprogram med nödlån och stöd på 40 miljarder dollar, där EU, USA och bland annat Sverige bidrar.

Under hösten har det dock blivit allt svårare för Ukrainas regering att få parlamentet i Kiev att gå med på de åtstramningar och reformer som krävs för att få nödlån utbetalade. Så sent som i veckan har en budgetproposition för 2016 ratats och en avgörande skattereform stoppats.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM