Ryssland vill lugna efter läcka

UTRIKES

Ryssland. En reaktor vid det ryska kärnkraftverket i Sosnovyj Bor har stängts efter ett ångläckage.

Inga radioaktiva ämnen har läckt ut, uppger representanter för kärnkraftverket.

Beskedet om läckaget i kärnkraftverket, som ligger vid Finska viken tio mil från den finländska kusten och åtta mil från storstaden S:t Petersburg, kom under fredagen.

I ett videomeddelande från Vladimir Sadovkij, förvaltningschef i Sosnovyj Bor, uppmanas befolkningen att inte drabbas av panik, enligt radiokanalen Echo Moskvy.

Representanter för kärnkraftverket säger att inga radioaktiva ämnen har hamnat i omgivningen. Läckaget är stoppat och nedkylningen av reaktorn fungerar.

– Ett rör på turbinsidan hade sprungit läck. Ånga hade kommit ut i turbinbyggnaden och vidare ut i luften, säger Petteri Tiippana, generaldirektör för Strålsäkerhetscentralen i Finland, enligt FNB.

De finländska mätningarna har inte upptäckt någon avvikande radioaktivitet, men myndigheten kommer ändå att öka mätningarna av radioaktivitet under veckoslutet och stå i kontakt med ryska myndigheter, rapporterar Yle.

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har informerats. I nuläget är det inte aktuellt att SSM ökar sina mätningar. Det beror på att varken Finland eller Ryssland har rapporterat om några förhöjda värden.

– Men vi följer utvecklingen, säger Anders Frank, tjänsteman i beredskap vid SSM, till TT.

Kraftverkets äldsta reaktor är från 1973 och måste snart bytas ut.

TT