Enigt FN antog fredsplan för Syrien

UTRIKES

Syrien. FN:s säkerhetsråd antog på fredagen en resolution som stakar ut en vägkarta för en fredsprocess i Syrien. Omvärlden försöker nu få ett slut på det nästan fem år långa kriget. Förhandlingar mellan regimen och rebellgrupper kan inledas i januari.

USA:s utrikesminister John Kerry sade att den enhälligt antagna resolutionen sänder ett "klart budskap till alla inblandade att det nu är dags att stoppa dödandet i Syrien".

Resolutionen kunde komma till stånd efter att USA och Rysslands tillsammans med de andra permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet tidigare på fredagen enats om en text. De två stormakterna har olika syn på vad som behövs för att stoppa kriget i Syrien.

Oenlighet om al-Assad

Enligt uppgift säger resolutionstexten att "det syriska folket ska bestämma Syriens framtid". Enligt Kerry råder fortfarande stor oenighet om Syriens president Bashar al-Assads framtid och resolutionen berör inte den frågan. Ryssland och Iran är al-Assads främsta allierade och vill ha honom kvar.

– Det här är ett klart svar på försöken att påtvinga syrierna en lösning utifrån, även frågan om landets president, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Men USA:s president Barack Obama sade att al-Assad har förlorat all legitimitet i syriernas ögon och att landet aldrig kan bli stabilt med honom vid rodret.

"Måste lämna"

– Jag anser att Assad måste lämna (makten) för att landet ska kunna stoppa blodsutgjutelsen och för att alla inblandade parter ska kunna fortsätta framåt på ett icke sekteristiskt sätt, sade Obama tidigare på fredagskvällen.

Obamas åsikt delas av de olika rebellgrupper och oppositionen som var inbjudna till ett möte om Syrien tidigare på dagen i New York.

Resolutionen uppges innehålla att rebellgrupper och andra oppositionella ska inleda förhandlingar med regimen i början av januari, ett steg som rebellerna sagt sig beredda till. När förhandlingarna nått tillräckligt långt ska en vapenvila inträda. Enligt resolutionen ska också FN-chefen Ban Ki-Moon inom en månad redogöra för hur övervakning, verifiering och rapportering om vapenvilan ska se ut.

Den fyra sidor långa texten, som Reuters sett, kräver också att alla attacker mot "civila mål" omedelbart måste upphöra.

Stor framgång

Redan att de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, som har vetorätt, är ense är en stor framgång, eftersom alla tidigare förslag har mötts av veto.

Innehållet i resolutionen tycks i stort vara en blåkopia på resultatet av förra månadens samtal i Wien.

FAKTA

Samtalen i Wien

De 17 länder som är inblandade i fredssamtalen om Syrien kom i mitten av november överens om en fredsplan för landet.

I januari nästa år ska reella förhandlingar inledas mellan rebellgrupper och president Bashar al-Assads regim, och i maj ska ett eldupphör uppnås.

Därefter ska en ny konstitution utarbetas och 2017 ska parlaments- och presidentval hållas.

Orsakerna till att det låsta storpolitiska läget börjat ljusna anses vara allmän krigsutmattning, extremistgruppens Islamiska statens (IS) militära framgångar, flyktingkrisen i EU och inte minst Rysslands militära intervention i Syrien.

Fyra och ett halvt års konflikt och krig i Syrien har resulterat i en kvarts miljon döda, mer än en miljon skadade och att miljontals syrier är på flykt.

TT-AFP-Reuters