Försiktig optimism om Syrien

UTRIKES

Syrien. Resolutionen i FN:s säkerhetsråd om Syrien kan vara ett litet, litet steg mot fred, bedömer Stefan Ring, militärstrategisk expert. Statsminister Stefan Löfven är mera rakt optimistiskt.

Resolutionen som antogs i fredags kväll utgör en vägkarta för en fredsprocess i Syrien. Omvärlden försöker få slut på det nästan fem år långa kriget. Förhandlingar mellan regimen och rebellgrupper kan inledas i januari. Men enligt medieuppgifter sägs inget i resolutionstexten om president Bashar al-Assads framtid som ledare i Syrien.

– Det är ingen tvekan om att Rysslands insteg i Syrien har ändrat den politiska arenan, och tvingat väst att förhålla sig annorlunda till al-Assad, säger Stefan Ring.

Han ser överenskommelsen som ett litet, litet steg framåt. Visst, resolutionen kan tyckas urvattnad när den inte säger något om presidentens framtid, men det är bättre än inget, tycker han.

– Här behövs kompromisser och små steg. Läget är sådant nu att man får vara tacksam även för det lilla. Ibland får man nöja sig med en tummetott, säger han.

"Alla nyckelspelare"

Stefan Löfven ser det som "oerhört glädjande" att säkerhetsrådet enats, även av inrikespolitiska skäl.

– Det innebär ju att vi har ett mycket bra stöd för en fredsprocess, och det är ju också sådant som kan komma att vända flyktingssituationen rätt så radikalt, säger han till TT.

Löfven säger samtidigt att den fortsatta vägen blir svår, men påpekar att alla avgörande länder är med på planen.

– Alla nyckelspelare är på plats.

Stefan Ring säger att det fastlåsta läget är brutet och att Ryssland och USA är på samma sida.

– President Bashar al-Assad ger Ryssland möjlighet att vara en stormakt i området. Ryssland vill vara en auktoritet, och respekteras.

– Jag tror inte att al-Assad är helig för Ryssland. Men det får inte se ut som att han störtas för att USA vill det, säger Stefan Ring.

Ett nollsummespel

Rysslands engagemang i Syrien gör att vi glömmer Ukraina, förklarar han.

– Det är exakt vad Ryssland vill, att det inte ska skrivas och pratas om Ukraina, säger han.

Det kommer att ta tid innan det blir fred i Syrien, tror Ring. Alla parter kalkylerar med vad de kan vinna eller förlora, och ser freden som ett slags nollsummespel. Men fred kan också innebära en vinn-vinn-situation, tycker han.

– Det krävs att de stridande vill gå in i förhandlingar även utan att få bort al-Assad. Men jag tror att de kommer, säger Stefan Ring.

FAKTA

Samtalen i Wien

De 17 länder som är inblandade i fredssamtalen, ett upplägg som på engelska kallas Syria Support Group, kom i mitten av november överens om en fredsplan för landet, som nu resulterat i en resolution i FN:s säkerhetsråd.

I januari ska reella förhandlingar inledas mellan rebellgrupper och president Bashar al-Assads regim, och i maj ska ett eldupphör uppnås.

Därefter ska en ny konstitution utarbetas och 2017 ska parlaments- och presidentval hållas.

Orsakerna till att det låsta storpolitiska läget börjat ljusna anses vara allmän krigsutmattning, extremistgruppens Islamiska statens (IS) militära framgångar, flyktingkrisen i EU och inte minst Rysslands militära intervention i Syrien.

Fyra och ett halvt års konflikt och krig i Syrien har resulterat i en kvarts miljon döda, mer än en miljon skadade och att miljontals syrier är på flykt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM