AU skickar soldater till Burundi

UTRIKES

Burundi. Afrikanska unionen har beslutat att sända 5 000 fredsbevarande soldater till Burundi för att skydda civilbefolkningen. Det är första gången AU sätter in militär i en medlemsstat utan landets medgivande.

Unionen ger regeringen i Bujumbura fyra dagar på sig att acceptera styrkan, men varnar att man i vilket fall skickar soldater.

AU-styrkan har fått mandat att "hindra varje försämring av säkerhetssituationen" och att skydda civila. Man ska se till att skapa förutsättningar för en dialog i Burundi, heter det.

Samtidigt meddelar USA:s finansdepartement att sanktioner har införts mot ytterligare fyra högt uppsatta burundiska ledare, som misstänks för att understödja våldshandlingar.

– Burundis medborgare har fått genomlida avskyvärda konsekvenser av den här krisen, säger departementets talesperson, John Smith, enligt nyhetsbyrån AFP.

USA har även tidigare infört sanktioner mot flera uppsatta ledare, bland andra landets säkerhetsminister Alain Guillaume Bunyoni, rankad som den näst mest inflytelserika makthavaren i Burundi.

Minst 400 personer har dödats och nästan 3 500 människor har gripits i de oroligheter som utlöstes i våras när president Pierre Nkurunziza i strid med grundlagen meddelade att han gick till val för en tredje mandatperiod.

Tidigare i veckan sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att Burundi befinner sig "på randen av ett inbördeskrig som riskerar att uppsluka hela regionen."

Minst 20 000 personer har flytt landet sedan oroligheterna startade.

FAKTA

Burundi

Omkring elva miljoner människor bor i centralafrikanska Burundi. Landet har sedan självständigheten 1962 fram till 2005, då den nuvarande författningen antogs, präglats av kupper, oroligheter och inbördeskrig.

Landet befolkas av omkring 85 procent hutuer och cirka 14 procent tutsier. Det har länge varit motsättningar mellan de två folkgrupperna, som inte minst underblåstes under det belgiska kolonialväldet, och tutsier har betraktats som en "högre samhällsklass".

Det senaste inbördeskriget i Burundi krävde minst 300 000 människoliv. Ett fredsavtal slöts 2006. Den sista rebellgruppen var officiellt avväpnad i april 2009.

Den 13 maj genomfördes ett misslyckat statskuppsförsök. Parlamentsvalet som hölls den 29 maj fördömdes internationellt som varken fritt eller rättvist.

Källor: AFP, UD Landguiden

TT-AFP-Reuters