Sanders bad Clinton om ursäkt

UTRIKES

USA. Kampen om att bli Demokratiska partiets presidentkandidat fortsätter i USA. Men den senaste debatten startade med att senatorn Bernie Sanders bad om ursäkt för att medarbetare till honom haft tillgång till data från Hillary Clintons kampanj.

– Ja, jag ber om ursäkt, sade Sanders när de tre presidentaspiranterna drabbade samman i ännu en direktsänd tv-debatt, denna gång i regi av ABC News från staden Manchester i New Hampshire.

Clinton godtog ursäkten och tillade att hon tror att det amerikanska folket inte är intresserat utan vill veta vad kandidaterna har att säga i de stora frågorna.

Angrep Trump

Kort därefter passade den förra utrikesministern på att utmåla den republikanske presidentaspiranten och miljardären Donald Trump som ett verktyg för jihadiströrelsen Islamiska staten (IS):

– Han har blivit IS bästa värvare. De går till folk och visar filmer där Donald Trump förolämpar islam och muslimer för att kunna rekrytera fler radikala jihadister, sade hon utan att avslöja varifrån uppgifterna kommer.

När debattledaren undrade om det amerikanska näringslivet bör älska Hillary Clinton, rev hon ner applåder genom att med ett leende svara:

– Det bör alla.

Tror inte på kärlek

Bernie Sanders, som kallar sig själv demokratisk socialist och har hyllat de nordiska ländernas välfärdsmodeller, trodde för egen del inte på att mötas av någon kärlek från näringslivet om han blir USA:s president.

– Och Wall Street kommer att älska mig ännu mindre, sade han.

Hillary Clinton har ett stabilt övertag i de nationella opinionsmätningarna, men i New Hampshire där debatten hölls har Sanders ett försprång på cirka 4 procentenheter, enligt Real Clear Politics sammanställning.

Förre Marylandguvernören Martin O'Malley, som bara samlar stöd på några få procent, passade på att angripa både Sanders och Clinton i frågan om vapenkontroll. Han gjorde också en poäng av att han är betydligt yngre än de båda och hävdade att det behövs ett generationsskifte i partiet. O'Malley är 52 år, Clinton 68 och Sanders 74.

FAKTA

Demokraternas presidentaspiranter

Hillary Clinton, född i Illinois och jurist. Var USA:s första dam 1993-2001 under maken Bill Clintons presidentperiod. 2000 valdes hon till delstaten New Yorks senator, och 2008 förlorade hon kampen om att bli Demokratiska partiets presidentkandidat mot Barack Obama. Han valdes till president och Clinton blev hans utrikesminister under fyra år. I snitt har hon ett stöd på 55,9 procent i de nationella opinionsmätningarna, enligt Real Clear Politics sammanställning.

Bernie Sanders är obunden senator för delstaten Vermont sedan 2007. 1991-2007 var han ledamot av USA-kongressens representanthus. Han kallar sig själv demokratisk socialist, vilket han är ensam om i kongressen. I opinionsmätningarna har han i snitt ett stöd på 30,8 procent.

Martin O'Malley född och uppvuxen i Washington DC. Har doktorsexamen i juridik och har varit gästprofessor vid John Hopkins University. Fram till i år var han guvernör i Maryland, en post han valdes till 2007. Dessförinnan var han borgmästare i Baltimore från 1999. I snitt har han ett stöd på 3,7 procent i de nationella opinionsmätningarna.

Källa: TT, ne.se

TT