Nytt politiskt landskap i Spanien

UTRIKES

Spanien. Regerande högerpartiet Partido Popular tappade stort men blev störst i det spanska parlamentsvalet.

Samtidigt sticker vänsterrörelsen Podemos upp och komplicerade koalitionssamtal väntar i Madrid.

Med över hälften av valkretsarna räknade låg regerande högerpartiet Partido Popular (PP) på 27,7 procent (jämfört med 44,6 procent i valet 2011). Det skulle ge 124 mandat av kongressens 350, långt ifrån de 186 som gett partiet egen absolut majoritet fram till nu.

För övriga tre stora partier såg det ut så här:

Socialistpartiet PSOE 22,9 procent (28,7): 96 mandat.

Vänsterpartiet Podemos 19,3 procent (-): 69 mandat.

Mittenhögerpartiet Ciudadanos 12,9 procent (-): 32 mandat.

Omöjlig situation

Hur Spaniens nästa regering kommer att se ut var sent på söndagskvällen ytterst oklart.

– En ganska omöjlig situation, sammanfattar Jakob Lewander, Spanienexpert och statsvetare vid Svenska institutet för europapolitiska studier.

Han är förvånad över att Ciudadanos ser ut att ha gått tillbaka rejält jämfört med de sista opinionsmätningarna. En möjlig orsak till partiets tillbakagång är att de i valkampanjens slutskede flaggade för att släppa igenom premiärminister Mariano Rajoys parti PP som regeringsbildare om det blev störst, genom att lägga ner sina röster i installationsvalet i parlamentet.

Oklart läge

Angående kommande koalitionsförhandlingar konstaterar Jakob Lewander att det är ett helt nytt läge i Spanien:

– Jag vet inte vad som kan hända nu. Tvåpartisystemet är borta och den verkligheten innebär att man kanske får sätta sig i koalitioner som är lite otrevliga. Det väntar väldigt svåra val för partierna.

Han tror inte på en storkoalition mellan PP och PSOE enligt tysk förebild. De två etablerade partierna har sedan 1982 tillsammans tagit 75-80 procent av rösterna. Nu blir det runt 50 procent.

Sitter kvar?

För ett majoritetsstyre krävs 176 mandat. Dit når varken en tänkt högerpakt mellan PP och Ciudadanos eller en vänsterdito mellan PSOE och Podemos.

Men om man räknar in vänsterpartiet Izquierda Unida och två regionala allianser skulle vänsterpartier ihop få 180 mandat, skriver Reuters.

Hur de väntande regeringsförhandlingarna kommer att se ut visste ingen av de 36,5 miljoner röstberättigade spanjorerna på söndagen. Lackar det mot en koalitionsuppgörelse - hittills oprövat i Spanien - eller någon form av pakt? Eller slutar allt med att den 60-årige premiärministern Mariano Rajoy (PP) klarar sig kvar i en minoritetsregering?

Ny epok

Sedan demokratiseringen efter diktatorn Franco har PP och PSOE från 1982 växlat vid makten. Nu är tvåpartisystemets tid förbi, så mycket är säkert i alla fall.

De nya spelarna, Ciudadanos och Podemos, har vuxit sig starka under senare års protester mot de "gamla" partiernas korruption. För Podemos har också nedskärningarna i den ekonomiska krisens spår varit ett rött skynke.

Rajoy satsade på att signalera stabilitet under utmaningen från den yngre politikergenerationen. Han har pekat på bättre tillväxtsiffror och sjunkande arbetslöshet (som dock fortfarande ligger över 20 procent). PP backar rejält.

Hans huvudantagonist, PSOE:s 43-årige ledare Pedro Sánchez, har inte lyckats lyfta sitt parti som gjorde en brakförlust 2011 och då förlorade makten. Nu fortsätter tappet.

Under valrörelsen räckte varken Rajoy eller Sánchez på ett tydligt sätt ut handen till de nya stjärnskotten, 37-årige Pablo Iglesias från Podemos och 36-årige Albert Rivera från Ciudadanos. Den attityden tillhör gårdagen när Spanien nu vänder blad och skriver politisk historia.

FAKTA

Valresultat

Med 54,3 procent av valkretsarna räknade var läget så här:

Partido Popular (PP) 27,7 procent (jämfört med 44,6 procent i valet 2011): 124 mandat.

Partido Socialista Obrero Español (PSOE) 22,9 procent (28,7): 96 mandat.

Podemos 19,3 procent (-): 69 mandat.

Ciudadanos 12,9 procent (-): 32 mandat.

TT