Kritik mot förslag om beslag

UTRIKES

Flyktingkrisen. En socialdemokratisk folketingspolitiker säger att olika signaler från regeringen om vilka ägodelar som ska tas i beslag av flyktingar och migranter som kommer till Danmark skapar förvirring. En dansk polis vägrar "plundra flyktingar".

– Det är en mycket stor spännvidd i de uttalanden Venstre-regeringen själv kommer med i deras lagförslag, säger Mette Gjerskov, som är socialdemokraternas talesperson i utvecklingsfrågor i folketinget.

Hon hänvisar till uttalanden av utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg och justitieminister Søren Pind.

Olika budskap

– Inger Støjberg verkar som om hon är redo att gå mycket långt, medan Søren Pind å andra sidan talar om koffertar fulla med kontanter, säger hon.

Gjerskovs parti väntas vara med och rösta igenom en omstridd ändring av utlänningslagen i folketinget. Om lagförslaget går igenom får polisen tillstånd att beslagta reda pengar och värdesaker från asylsökande. De beslagtagna medlen ska gå till att betala deras uppehälle i Danmark.

Hon finner polismannen Jacob Nielsens Facebook-inlägg, som delats över 13 000 gånger, "tankeväckande".

"Jag blev inte polis för att plundra flyktingar på ägodelar", skriver han.

Kroppsvisitering

Enligt regeringens förslag ska polisen genomsöka bagage och kroppsvisitera asylsökande i jakt på kontanter och värdesaker.

"Föreställer regeringen sig att jag ska stå vid gränsen och plocka guld ur munnen och underbyxorna på dem när de försöker gömma det sista de har", skriver Nielsen i inlägget.

I november sökte drygt 5 000 personer asyl i Danmark, men antalet väntas bli mindre i december.

"Även om november slog rekord ser asyltalen ut att falla i december och fortsätter förhoppningsvis så i takt med att vi stramar åt villkoren för flyktingar och asylsökande", säger Støjberg i ett pressmeddelande.

TT-Ritzau

ARTIKELN HANDLAR OM