Dygdekatalog från skandaltrött påve

UTRIKES

Vatikanen. Påve Franciskus är trött på intriger och ränksmideri i Vatikanens innersta kretsar, och han vill se ändring. I sitt årliga decembertal till kardinaler, biskopar och präster har katolska kyrkans överhuvud bett om förlåtelse för nya skandaler.

I årets jultal levererade Franciskus en dygdekatalog: tolv tips om hur man föregår med gott moraliskt exempel. Särskilt ärlighet lyftes fram.

Redan förra året luftade Franciskus åsikten att Vatikanens högsta byråkrati var maktlysten och ansatt av "andlig alzheimer". Han klargjorde då att kurian, Heliga stolens styrande organ, måste göra bättring. Många blev arga och frågan är om de tog till sig budskapet, för Franciskus tal till personalen i år, levererat på måndagen, är ett eko av förra årets.

Nya skandaler inom kyrkan har inte heller saknats. Ett av årets avslöjanden har handlat om katolska präster i Rom som haft sex med manliga prostituerade och med utsatta personer i en stadspark.

Det finns också oro hos andra än kritiserade anställda för hur det går till när kontrollen skärps i Vatikanen. Läckor från hemliga dokument i kyrkostaten har lett till att det pågår en rättegång mot tre personer, det trots att läckorna handlade om oegentligheter och lyxkonsumtion som bekostats av Heliga stolen - och även journalister som publicerat uppgifterna har dragits inför rätta.

TT-AFP