USA-soldater dog i Kabulattack

UTRIKES

Afghanistan. Hårda strider mellan säkerhetsstyrkor och talibaner rasar i den afghanska provinsen Helmand. Samtidigt har amerikanska Natosoldater dödats i en attack utanför Kabul.

Talibanernas fortsatta framgångar speglar landets politiska kris, anser expert.

Sex amerikanska Natosoldater dödades på måndagen i ett självmordsdåd i närheten av flygbasen Bagram, norr om Afghanistans huvudstad Kabul, bekräftar en amerikansk källa för nyhetsbyrån Reuters.

Några timmar senare slog granater ned nära utländska beskickningar och myndighetskanslier i Kabul.

Talibanerna har tagit på sig självmordsattentatet, som genomfördes samtidigt som hårda strider pågick mellan säkerhetsstyrkor och talibaner i Sangin i Helmandprovinsen.

"Strider trappas upp"

– Talibanerna har intagit polishögkvarteret, guvernörens kontor och säkerhetstjänstens byggnad i Sangin. Striderna i distriktet håller på att trappas upp, säger viceguvernören Mohammad Jan Rasoolyar till nyhetsbyrån AFP.

Han varnade i söndags i ett ovanligt Facebookinlägg, riktat till president Ashraf Ghani, för att hela provinsen kan vara på väg att falla i talibanernas händer. Enligt honom har minst 90 soldater dödats i striderna.

Landets chefsminister, Abdullah Abdullah, lovar efter ett säkerhetsmöte "omedelbara åtgärder".

Provinsen, som i söder gränsar till grannlandet Pakistan, har länge varit ett av talibanernas starkaste fästen.

Rörelsen har gjort framryckningar på flera håll i Afghanistan sedan de flesta av de USA-ledda Nato-styrkorna lämnade landet för ett år sedan. I en överraskande styrkedemonstration i oktober lyckades de tillfälligt inta provinshuvudstaden Kunduz i norr.

Gynnas av korruption

Talibanernas framgångar är en spegling av den flerfaldiga krisen i landet, menar Afghanistankännaren Anders Fänge. En tidigare stark ekonomisk tillväxt har störtdykt de senaste åren och missnöjet är utbrett med president Ashraf Ghanis splittrade regering.

– Talibanernas framgångar beror inte främst på deras egen styrka, utan på att staten inte fungerar. Den är ineffektiv och korrumperad. Om man tittar på exemplet Kunduz så hade armén betydligt fler soldater där än talibanerna, men de bara flydde ändå. Det har varit ständiga klagomål från soldater och poliser om att de inte får ut sina löner, säger Anders Fänge till TT.

FAKTA

Politisk turbulens i Afghanistan

Det afghanska presidentvalet 2014 genomsyrades av fusk. Den tidigare utrikesministern Abdullah Abdullah fick flest röster i den första omgången, men ställdes inför en andra omgång där han, enligt preliminära resultat, förlorade mot den förre finansministern Ashraf Ghani. Abdullah vägrade acceptera resultatet.

Rösterna räknades om men efter fortsatta problem kom kandidaterna överens om en maktdelning där Ghani blev president och Abdullah fick en post motsvarande premiärminister.

Först i mars 2015 kunde en fullständig regeringsbildning komma på plats.

Förutom de militära hoten från bland andra talibanerna och Islamiska staten, som försöker få fäste i delar av södra Afghanistan, brottas landet med ekonomisk kris och utbredd korruption.

Källa: Landguiden

TT