En miljon utan skolgång efter terror

UTRIKES

Utbildning. Över 2 000 skolor har tvingats stänga på grund av extremiströrelsen Boko Harams härjningar i Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger. Enligt FN:s barnfond Unicef har attackerna lett till att över en miljon barn har blivit utan skolgång.

– Jag har varit lärare i 20 år, men jag är alltid rädd för att gå till skolan. De flesta av mina kollegor har blivit dödade eller skadade, sade Ahmudo Abba, lärare i Maiduguri i nordöstra Nigeria, till nyhetstjänsten Irin tidigare i december.

Sedan Boko Haram påbörjade sitt väpnade uppror 2009 har runt 600 lärare mördats i Nigeria. Runt hälften av dem har mördats i delstaten Borno, där Maiduguri är huvudstad. Ytterligare 19 000 lärare har enligt det nigerianska lärarfacket lämnat sina jobb på grund av oroligheterna.

Tusentals skolor stängda

Ahmudo Abbas skola är bara öppen två dagar i veckan, och då bevakas lektionerna av beväpnade vakter.

– När man är i skolan känns det tryggt. Men utanför skolans område är det farligt, eftersom man inte vet vad som ska hända eller om man är skuggad. Jag har funderat på att sluta mitt jobb många gånger på grund av otryggheten, sade han till Irin.

Mer än 2 000 skolor hålls stängda i Nigeria och grannländerna på grund av våldsamheterna, enligt Unicef. Ytterligare hundratals skolor har blivit attackerade, plundrade eller har satts i brand. Det har lett till att över en miljon barn i regionen står utan skolgång.

"Skolor måltavlor"

Och medan många av skolorna i Nigeria trots allt lyckats öppna igen, så har bara en av de 135 skolor som bommade igen i Kamerun förra året kunnat öppna.

"Skolor har varit måltavlor för attackerna, så barnen är rädda för att gå tillbaka till klassrummen. Men ju längre de är utanför skolan, desto större är risken för att de utsätts för övergrepp, blir bortrövade eller rekryterade av väpnade grupper", säger Manuel Fontaine, chef för Unicef i Väst- och Centralafrika, i ett uttalande.

FAKTA

Skolor måltavlor

Namnet Boko Haram betyder ungefär "västerländsk utbildning är förbjuden" på språket hausa och många av gruppens attacker har varit riktade mot skolor.

I april 2014 skakades hela världen av nyheten om att extremistgruppen kidnappat 276 nigerianska skolflickor i Chibok. En del av dem lyckades fly, men majoriteten har fortfarande inte återfunnits.

En del av Boko Harams taktik är att sprida skräck i befolkningen och visa att regeringen inte kan skydda den. Målet är att införa vad gruppen kallar en islamisk stat i Nigeria.

Nigerias president Muhammadu Buhari har lovat att krossa Boko Haram före årets slut.

TT