Villkorlig dom för kinesisk advokat

UTRIKES

Kina. Den framstående människorättsadvokaten Pu Zhiqiang har dömts till ett treårigt villkorligt fängelsestraff. Domen är det senaste i en rad tillslag mot människorättsaktivister och jurister i Kina och får hård kritik från Amnesty.

Pu dömdes för att ha "anstiftat etniskt hat" och för att ha "provocerat fram bråk" i inlägg på den kinesiska varianten av Twitter, Weibo, 2011-2014.

Den villkorliga domen innebär att Pu släpptes efter 19 månader i häkte, men att han kan fängslas om han upprepar kritiken eller bryter mot reglerna. Åklagare hade yrkat på åtta års fängelse.

– Pu kommer inte att sättas i fängelse direkt, men han är ... inte en fri man. Vi är inte nöjda med domen eftersom vi står fast vid att Pu är oskyldig, säger hans advokat Mo Shaoping till nyhetsbyrån AFP.

Amnesty International kallar domen "ett medvetet försök av de kinesiska myndigheterna att tysta en förespråkare för yttrandefriheten".

I de inlägg han åtalades för hade Pu bland annat kritiserat "överdrivet våldsamma" tillslag mot uigurer i Xinjiang, samt anklagat kommunistpartiet för lögner, skriver BBC.

Pu Zhiqiang har bland annat försvarat den världsberömda konstnären Ai Weiwei. Han har också företrätt flera personer som satts i arbetsläger.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM