Hoppet falnar efter katastrof i Kina

UTRIKES

Kina. Tusentals människor gräver i jordmassorna som begravt ett industriområde i södra Kina. Men hoppet om att hitta någon vid liv falnar i takt med att tiden går.

De "enorma vågorna" av jord och lera har svalt fabriker och bostadshus i Shenzhen i södra Kina, i ett område lika stort som 60 fotbollsplaner. Sexåriga Hong Laibaos föräldrar höll på att leverera varor i industrizonen när jordskredet obönhörligt kom rusande mot dem i söndags morse.

– Jag vill att min mamma och pappa ska komma ut snabbare, säger pojken till CNN och torkar tårarna ur ögonen.

Hans föräldrar har fortfarande inte blivit hittade. Och trots att tusentals människor deltar i sökarbetet har hoppet om att hitta någon vid liv under de flera ton tunga jordmassorna falnat. Ett första dödsoffer har dragits fram, men ett 70-tal personer saknas fortfarande.

– Jag tror inte att vi kommer att kunna rädda någon, säger volontären Qin som deltar i sökarbetet, till nyhetsbyrån AFP.

Skredet uppges i statliga medier ha orsakats av att jord som blivit över vid byggarbetsplatser lagrats på felaktigt sätt, och förvandlats till lera när regnet kom.

Hong Laibaos storbror ringde sin pappa upprepade gånger tills det att mobiltelefonens batteri dog.

– När ska de egentligen hitta våra föräldrar? säger Hong Xianlin.

FAKTA

Ilska över dumpningsplats

Jordskredet uppges ha orsakats av att jord och grus från byggarbetsplaster lagrats felaktigt. Jorden har förvarats i hundra meter höga högar i ett gammalt stenbrott. När det började regna i söndags morse förvandlades högarna till lera, enligt statliga Global Times.

Dumpningsplatsen i Shenzhen har varit i bruk i två år, enligt lokalbefolkningen. Bybor ska upprepade gånger ha klagat över trafikstockningar och buller, men aldrig fått svar från regeringen.

Omkring 900 personer hann evakueras innan jordskredet slog till.

TT