Egypten ska stärka flygplatssäkerhet

UTRIKES

Egypten. Egypten har anlitat en internationell konsultfirma som ska se över säkerheten på flygplatser. Beskedet kommer nästan två månader efter att ett ryskt flygplan kraschade i Sinai med 224 personer ombord.

Den London-baserade firman Control Risks, som har specialiserat sig på säkerhetsanalyser, ska genomföra en översyn av flygplatserna i Kairo och Sharm el-Sheikh.

Turismministern Hisham Zaazou förnekar att initiativet är föranlett av den ryska flygkraschen den 31 oktober.

– Givet Egyptens position som en stor turismdestination . . . måste vi ta itu med det här globala hotet mot säkerheten som kraftigt har ökat i världen, säger han.

Målet är att uppnå "högsta möjliga standard av flygplatssäkerhet".

Det var från Sharm el-Sheikh som Metrojets A-321 lyfte med destination S:t Petersburg. Flygplanet bröts sönder i luften. De flesta ombord var ryska turister. Ingen överlevde kraschen.

Ryssland anser att planet utsattes för en terroristattack och den egyptiska grenen av Islamiska staten (IS) har tagit på sig dådet.

Flygkraschen blev ett kraftigt bakslag för den egyptiska turismindustrin, då Ryssland dagen efter kraschen ställde in alla flygningar till landet. Storbritannien, som också har en stor turistström till Sharm el-Sheikh, ställde in trafiken.

TT-AFP