Katalanska frågan väckt till liv

UTRIKES

Spanien. Processen mot självständighet för Katalonien tar fart igen. I helgen väntas svar från det radikala vänsterpartiet CUP på ett förslag om hur en ny regional regering ska bildas.

Politik i all ära men tisdagen i Spanien dominerades totalt av rapporteringen om hur det enorma jullotteriet gått (över fyra miljarder kronor i toppvinst). I skugga låg baksmällan efter söndagens parlamentsval som lämnat landet i än mer ovisshet i den nationella regeringsfrågan - som har klara kopplingar till utvecklingen i regionen Katalonien.

I regionvalet den 27 september blev självständighetsalliansen Junts pel Sí störst. För att kunna bilda regering krävs dock stöd av lilla antikapitalistiska CUP. Förhandlingarna gick i stå och den viktiga katalanska frågan hamnade i skymundan under valrörelsen på riksplanet.

Social satsning

Men nu kan det ha lossnat. Junts pel Si föreslår ett övergångspresidentskap under 18 månader med fyra regionpresidenter, varav en är dagens tillförordnade Artur Mas. Han är självständighetsivrarnas frontfigur men svår för CUP att acceptera eftersom partiet håller honom ansvarig för en alltför tuff nedskärningspolitik under krisåren.

I avtalsförslaget ingår en "chockplan" för socialpolitik med en budget på motsvarande 2,5 miljarder kronor.

– Det vi föreslår CUP omfattar tre huvudområden. Övergången till republik, de sociala behoven som inte kan vänta och nödvändigheten av att utöka den sociala basen till förmån för en ny stat, sade Raül Romeva från Junts pel Sí på en pressträff enligt tidningen La Vanguardia.

Kan bli nyval

På söndag sammanstrålar CUP:s rådgivande församling i Girona för att ta ställning till det 61 sidor långa avtalsutkastet.

Talespersonen Albert Botran ville på tisdagen inte göra en politisk utvärdering av innehållet, utan nöjde sig med att konstatera att många aspekter ännu inte är beaktade.

Skulle Junts Pel Sí och CUP inte lyckas bilda regering senast den 9 januari väntar nyval i regionen.

FAKTA

Kataloniens strävan

2012: Självständighetsivrande partier vinner ett nyval i Katalonien, en av Spaniens 17 regioner.

2014: Spaniens författningsdomstol förbjuder en folkomröstning om självständighet. En symbolisk omröstning hålls ändå. En förkrossande majoritet av dem som röstar säger ja till utträde ur Spanien, men andelen som deltar är under 40 procent.

2015: Även denna gång vinner självständighetsivrarna Kataloniens regionval. Men de lyckas inte bilda koalitionsregering. Regionparlamentet röstar den 9 november, på årsdagen av "folkomröstningen", igenom en resolution med lydelsen att arbetet nu börjar inför en frigörelse från Spanien. Spaniens författningsdomstol upphäver resolutionen för att den "bryter mot konstitutionella normer" som försvarar den spanska nationens enighet.

TT