Stor räddningsinsats utanför Libyen

UTRIKES

Flyktingkrisen. Tisdagens facit i Medelhavet: minst tolv drunknade, men nästan 800 räddade från gummibåtar och ett rangligt fartyg. Norr om Libyen är vädret milt för att vara december och oväntat många migranter ger sig ut på havet.

Antalet människor som har flytt till Europa i år överstiger nu en miljon, enligt Internationella organisationen för migration (IOM). Statistiken gäller människor som tagit sig till de sex EU-länderna Grekland, Bulgarien, Italien, Spanien, Malta och Cypern över Medelhavet eller via land.

Den stora majoriteten av människorna kommer över havet till Grekland (816 752 personer). Många är på flykt undan oroligheter i länder som Irak, Syrien och Afghanistan.

På tisdagen drunknande minst elva personer när en båt med flyktingar på väg från Turkiet till Grekland sjönk utanför den turkiska kusten. Samtidigt kunde nästan 800 personer räddas i vattnen norr om Libyen. Vid åtta räddningsinsatser samordnade av italienska kustbevakningen plockades 782 personer upp ur havet. En hittades död.

Hittills i år har omkring 3 600 människor dött eller försvunnit under den farliga resan över Medelhavet, som ofta sker i överlastade gummibåtar.

TT-Reuters