Grekland klubbar homopartnerskap

UTRIKES

Grekland. Protester från såväl konservativa oppositionspolitiker som den mäktiga ortodoxa kyrkan hindrade inte Greklands parlament från att klubba en lag som ger samkönade par rätten att registrera partnerskap.

– I stället för att fira borde vi kanske be om ursäkt till de hundratusentals medborgare som nekats sina rättigheter alla dessa år, sade premiärminister Alexis Tsipras efter att lagen röstats igenom med bred majoritet sent på tisdagen, enligt tidningen Ekathimerini.

Den nya lagen var ett initiativ för att komplettera en lag från 2008 som möjliggjorde registrerat partnerskap. Sedan dess har heterosexuella par kunnat göra sitt förhållande officiellt utan att gifta sig, men lagen har hittills inte omfattat homosexuella, något Europadomstolen konstaterat är diskriminering.

– Det här avslutar en period av bakåtsträvan och skam för staten, som har lett till att vårt land fällts i internationella domstolar, sade Alexis Tsipras.

Samkönad adoption kvarstår alltjämt som en fråga hängandes i luften. Att den nya lagen inte tydligt hindrar homosexuella från att adoptera är en anledning till att det största oppositionspartiet, konservativa Ny demokrati, inte ville stödja förslaget. Samtidigt kritiserar grekiska hbtq-aktivister lagen för att inte slå fast samkönade pars rätt att adoptera.

TT