Ryska attacker kan vara krigsbrott

UTRIKES

Syrien. Rysslands bombningar i Syrien de senaste tre månaderna har dödat så många civila att det kan röra sig om krigsbrott, enligt en rapport från Amnesty International.

Några av attackerna verkar ha varit direkt riktade mot civila mål utan tydliga millitära kopplingar, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, i ett uttalande.

De ryska bombattackerna startade i slutet på september då Kreml ville stödja president Bashar al-Assads kamp mot jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) och andra väpnade grupper.

Ryssland säger sig endast anfalla terrorister och förnekar att civila har skadats i deras bombattacker, men enligt Amnesty finns det uppgifter som pekar på att landet ljuger. Skälen till lögnerna kan ha varit att tysta ner uppgifter om skador som orsakats vid en moské och vid ett fältsjukhus under två olika flygräder.

I rapporten nämns attacker i Homs, Idlib och Aleppo i vilka minst 200 civila dödats. Vid en av de dödligaste miste 49 civila livet när tre ryska missiler träffade en marknad. I en annan misstänkt attack dog minst 46 civila, varav 32 barn och 11 kvinnor.

Över 250 000 människor har hittills dött och miljontals har flytt sedan kriget i Syrien bröt ut i mars 2011.

TT-AFP