Krigstrött befolkning går till val

UTRIKES

Centralafrikanska republiken. År av strider har präglat Centralafrikanska republiken (CAR). Regeringen har bara kontroll över huvudstaden Bangui, men på söndag går hela befolkningen till valurnorna - ett viktigt steg för att få stopp på blodspillan.

Den tidigare franska kolonin har länge kämpat mot eskalerande våld sedan den muslimskt dominerade Séléka-milisen störtade president François Bozizé i det övervägande kristna landet i mars 2013. Därefter har konflikten kretsat kring relationen mellan muslimer och kristna.

– Motsättningarna mellan muslimer och kristna är inte religiösa. Det handlar mer om hur de olika grupperna upplever att de behandlas, säger CAR-kännaren Louisa Lombard som arbetar vid Yale University i USA.

Muslimer har kontroll över en stor del av handeln och har ett stort nätverk utanför landet dit resurser kan föras.

– Det leder till ilska och avundsjuka från den icke-muslimska befolkningen, säger Louisa Lombard.

Försenat val

Staten har ingen kontroll utanför huvudstaden och landets ekonomi är körd i botten. Nyligen utropade en av Séléka-milisens rebelledare, Nouredine Adam, självstyre i det territorium han kontrollerar. Strider och våldsamheter har gjort att valet har försenats flera gånger. Ett bristfälligt väg- och mobilnät gör att det är en utmaning att ge människor i hela landet möjlighet att rösta.

Nu tävlar 30 kandidater om att bli nästa president, samtidigt som det hålls parlamentsval. Tanken är att interimspresidenten Catherine Samba-Panza ska stiga åt sidan efter valet, men oron kan fortsätta.

– Det finns en rad beväpnade grupper som känner att deras intressen inte har tagits tillvara, så jag skulle inte bli förvånad om vi fick se mer våld efter valet, säger Lombard.

Ex-president i exil

Ex-presidenten François Bozizé har levt i exil i framför allt Uganda sedan han avsattes, och han nekades att ställa upp i valet av författningsdomstolen. Han är anklagad honom för bland annat folkmord, men nekar till brotten.

– Det är mycket få som vill att han får tillbaka makten, säger Lombard.

FAKTA

Centralafrikanska republiken

Centralafrikanska republiken (ofta förkortat CAR) är ett av världens fattigaste länder. Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har landet genomlevt flera kupper och militära revolter.

Huvudaktörerna i de senaste årens våldsspiral är den muslimska rebellalliansen Séléka och den kristna milisgruppen Anti-balaka. Tusentals människor dödades och en miljon invånare drevs på flykt när strider mellan sélékarebeller och anti-balaka bröt ut 2012.

En FN-styrka på knappt 10 000 man finns på plats i landet.

Efter att ha blivit uppskjutna flera gånger på grund av oroligheterna är president- och parlamentsvalen planerade till den 27 december.

Källa: Landguiden.

TT-Reuters-AFP