Muslimer fick inte åka till Disneyland

UTRIKES

USA. I förra veckan stoppades ett brittiskt sällskap på elva personer - två bröder och deras barn - när de skulle flyga till USA för att besöka Disneyland. De nekades stiga på planet på Londonflygplatsen Gatwick, och de tror själva att det berodde på att de är muslimer.

Ärendet har nått högsta politiska nivå. Premiärminister David Cameron har uppmanats av en Labourpolitiker att granska fallet, och svarat att han kommer att titta på det. Labour-parlamentarikern Stella Creasy hävdar enligt BBC att det är ett växande problem att muslimer utan förklaring stoppas från att resa till USA.

En av papporna, Mohammad Tariq Mahmood, säger till brittiska medier att de inte fick veta varför de inte släpptes ombord planet till Los Angeles den 15 december.

De får inte heller tillbaka biljettkostnaden, närmare 9 000 pund (drygt 110 000 kronor).

USA:s tull- och gränsskyddsmyndighet har inte kommenterat det enskilda fallet, men uppger att det finns 60 olika grunder till att neka personer inresa.

Omkring 11 600 personer har hindrats från att gå ombord på plan till USA under det senaste året, enligt statlig statistik.

TT