Dömda till döden för turistmord

UTRIKES

Thailand. Två burmesiska gästarbetare har dömts till döden i Thailand för mord på två brittiska turister på Ko Tao förra året. Polisen beskylls för att ha gjort de dömda till syndabockar.

Domen föll på julafton efter en kontroversiell polisutredning och rättegång, som innehållit grova anklagelser om en felaktig hantering av tekniska bevis och tortyr av de misstänkta. De två gästarbetarna ska först ha erkänt morden, men sedan sagt att de tvingats till det och dragit tillbaka sina erkännanden. Deras försvarsadvokater har sagt att dna-bevisningen inte matchat med deras klienter.

Thailändsk polis har varit pressad att lösa fallet - regeringen har befarat att morden ska påverka turistindustrin.

Välkänd dykö

De två mordoffren, en 24-årig man och en 23-årig kvinna, hittades döda på en strand på Ko Tao i september 2014.

Kvinnan hade även våldtagits. Dådet verkar ha skett i samband med en strandfest, där tiotals turister deltog. De två misshandlade och avklädda kropparna hittades i gryningen i det populära dykparadiset.

Ko Tao är det fridfulla "lillasyskonet" till Phangan och Samui, Thailands två stora turistöar i Siamviken. Den har tidigare varit känd som dykö, men nu båtluffar många för att sola och bada på alla tre öarna.

Morden har svärtat Thailands rykte som ett turistparadis, men varken det eller den politiska oron har nämnvärt påverkat turistnäringen i landet.

Mediecensur råder

Politiskt är landet instabilt och styrs av en militärjunta. En permanent författning, regering och parlament saknas. I maj 2014 avsattes landets folkvalda regering som leddes av Yingluck Shinawatra, efter ett halvår av regeringskritiska demonstrationer.

Thailands kung Bhumibol Adulyadej skyddas av en av världens hårdaste lagstiftningar när det kommer till förtal och kritik av kungahuset. I oktober dömdes en 68-åring ha klottrat kritik mot monarkin och den styrande militärjuntan på en toalett. Mediecensur råder och nyligen stoppades en kritisk artikel i The New York Times internationella upplaga om militärjuntans oförmåga att göra något åt det dåliga ekonomiska läget.

TT-Reuters-AFP