Juleljus energislukare i USA

UTRIKES

USA. Färgglad belysning hör julen till, inte minst i USA. Ljusarrangemangen är så kolossalt utbredda att elen som går åt skulle räcka till en del mindre länders årsförbrukning.

Åtminstone tidigare år har hushållens julbelysning i USA förbrukat mer elektricitet än vad som totalt har gått åt i fattigare länder - som Etiopien, Tanzania och El Salvador - på ett helt år.

Kartläggningen presenteras i ett blogginlägg av experter på tankesmedjan CGDEV (Centret för global utveckling). De har kommit fram till att USA:s hushåll år 2008 förbrukade 6,6 miljarder kilowattimmar för att hålla julbelysningen tänd. Som jämförelse anger de Etiopiens totala elkonsumtion till 5,4 miljarder kilowattimmar och Tanzanias till 4,8 miljarder kilowattimmar per år.

En viktig brasklapp är dock att siffran från USA alltså är sju år gammal. De senaste åren har det skett en veritabel revolution på belysningsmarknaden, när olika lågenergialternativ tagit över mer och mer.

De 6,6 miljarder kilowattimmarna motsvarar för övrigt endast 0,2 procent av årsförbrukningen i USA.

Men svenska hem skulle klara sig flera månader på den elektriciteten - totalt förbrukade hushåll i Sverige under förra året nästan 33 miljarder kilowattimmar, enligt SCB. Hur mycket av det som gick till kulörta jullyktor är dock oklart.

TT