Två döda i hårt väder i Norge

UTRIKES

Norge. På Holmenkollen i Oslo miste en kvinna livet när en flaggstång blåste omkull på julafton. Vid Lindesnes fyr på Norges sydspets befaras en man ha omkommit när han rycktes ut till havs av en våg.

Julaftonen började med hårda vindar i Norge och båda olyckorna ser ut att ha haft koppling till vädret.

Chansen att hitta den 28-årige man som saknas vid Lindesnes i Vest-Agder bedöms som liten. Tre kamrater såg när han ramlade på klipporna och drogs ut i havet. Enligt lokaltidningen Fædrelandsvennen har sökandet avslutats.

Höga vågor har försvårat räddningsarbetet, som bland annat skett med helikopter.

Vid Holmenkollen kapell i Oslo var det en kvinna som fick dödliga skador i huvudet när flaggstången knäcktes under pågående gudstjänst. Gudstjänstbesökarna fick besked av prästen om olyckan och man höll bön för den omkomna kvinnan. Besökarna tilläts inte lämna kyrkan via huvudingången.

Stormvarning råder inför juldagen från Vestlandet upp till trakten runt Trondheim. Stormvindarna kommer enligt vädertjänsterna att nå in över Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

Kolonnkörning tillämpas på flera fjällvägar. Rikväg 7 över Hardangervidda är stängd för personbilar. Även vägarna över Vikafjellet sydost om Bergen är stängda.

På Svalbard var det på julafton premiär för de dagliga lavinvarningar som har införts i kölvattnet av katastrofskredet i lördags som krävde två människors liv och raserade tio hus. En femgradig skala ska tillämpas och lavinrisken ligger på en trea. Den risknivån gäller också på sina håll på norska fastlandet, främst i länet Nordland och på Vestlandet.

TT-NTB

ARTIKELN HANDLAR OM