Kubaners omväg till USA: 500 mil

UTRIKES

Centralamerika. Till Key West i Florida är det bara 15 mil. Ändå väljer tusentals kubaner en omväg på många hundra mil genom Centralamerika när de försöker fly till USA. Från flera länder larmas om både politisk och humanitär kris.

Många kubaner verkar rädda att det politiska tövädret som nu accelererar mellan USA och Kuba ska leda till att Washington slopar sin "wet foot, dry foot"-regel. Den innebär att varje kuban som rent fysiskt sätter sin fot i USA får uppehållstillstånd.

Tidigare har kubanska migranter ofta tagit sjövägen över Floridasundet. Den är bara 15 landmil lång, men ändå ökänt farlig.

Så i år har många tusen kubaner som kunnat skrapa ihop till biljettpriset flugit till exempelvis Ecuador, ett av få länder där de inte har behövt visum.

Men att sedan ta sig ungefär 500 mil landvägen norrut genom hela Centralamerika blir en allt större och farligare utmaning.

Tusentals på väg

Nu senast har Costa Rica tröttnat på trafiken, och slutat utfärda transitvisa. Vid Paso Canoas, en gränspassage längs Panamerikanska landsvägen, har antalet som väntar på att få resa in från Panama stigit till över 600. Tillfälliga härbärgen räcker inte längre till.

– Om inte Costa Rica ger visa till de strandsatta i Paso Canoas så måste vi göra oss redo, säger Víctor Hall vid Röda korset i Panama.

Han tillägger att ytterligare tusentals kubaner uppges vara på väg.

Debatt som i Europa

Och vid nästa gräns, Costa Rica-Nicaragua, är det minst lika illa. Nicaragua vägrar sedan mitten av november att släppa in kubanerna, och enligt AFP väntar där nu 5 000-7 000 migranter vid gränsen.

Centralamerikanska regeringar har förhandlat om något slags humanitär korridor eller "flygbro" för kubanerna, men hittills utan resultat.

Debatten liknar den som under året tilltagit i Europa om krigsflyktingar från bland annat Syrien. En del länder vill enligt centralamerikanska medier inte göra några flyktingvänliga eftergifter alls, av rädsla för att det skulle locka ännu fler kubaner att fly.

FAKTA

Kuba, USA och migranter

Sedan den politiska djupfrysningen av relationen Kuba-USA runt 1960 har en stadig ström kubaner på olika sätt tagit sig till, och bosatt sig i, USA. Anledningarna har varit både att de varit förtryckta av en hårdför regim i Havanna och att många sökt en bättre ekonomisk tillvaro i det rikare grannlandet.

Bara i Miami i Florida finns över en miljon invånare med kubansk bakgrund.

På 90-talet blev den oreglerade sjötrafiken i Floridasundet så intensiv att USA införde den "wet foot, dry foot"-regel som fortfarande gäller. Den stadgar att en kuban som har "våta fötter", alltså inte nått fast mark i USA, ska skickas tillbaka. Den som däremot når stranden får stanna.

TT