Modi på ovanligt besök i Pakistan

UTRIKES

Indien. Indiens premiärminister Narendra Modi landade mycket plötsligt i Lahore för att träffa sin pakistanske kollega Nawaz Sharif.

Det var första gången på över tio år en indisk premiärminister besökte ärkerivalen Pakistan.

De båda ledarna talade med varandra och drack te i en och en halv timme innan Modi reste tillbaka till Indien.

– Bland de beslut som fattades var att banden mellan de två länder ska stärkas och även kontakten folk till folk ska stärkas så att en atmosfär kan skapas där fredsprocessen kan gå vidare, säger Pakistans utrikesminister Aizaz Ahmad Chaudhry.

Bland annat stod det omtvistade området Kashmir på agendan.

Möte i januari

Enligt Chaudhry ska det indiska och pakistanska utrikesdepartementet träffas i Islamabad i mitten av januari för att ta processen vidare.

Modi var på väg hem från officiella besök i Ryssland och Afghanistan när blixtvisiten blev känd. Planerna avslöjades på Twitter bara några timmar innan mötet skulle äga rum: "Jag ser fram emot att träffa premiärminister Nawaz Sharif i Lahore i dag, där jag ska stanna till på väg hem till Delhi", skrev Narendra Modi.

Sharif, som fyllde 66 år på fredagen, mötte Modi när han landade i Lahore och båda flögs därefter till den pakistanske premiärministerns residens med helikopter. Grannländernas relation har kantats av djup misstro och de har krigat tre gånger sedan 1947. En extra dimension i konflikten är att båda länderna har kärnvapen.

Oppositionen kritiserar

Tidigare under fredagen, när han höll tal i Afghanistans parlament i Kabul, manade Modi till ett närmare samarbete mellan Indien, Pakistan och andra grannländer för att hjälpa Afghanistan i dess utveckling. Nalin Kohli, talesperson för Modis hindunationalistiska parti BJP, sade i Delhi att Indien är redo att ta två steg mot en förbättrad relation till grannlandet - om Pakistan svarar med ett steg.

Det oppositionella indiska Kongresspartiet kallar Modis besök för oansvarigt och tycker att ingenting har hänt som motiverar varmare relationer mellan länderna.

FAKTA

Konflikten om Kashmir

Kashmir ligger i västra Himalaya och består av en indisk och en pakistansk del med totalt ungefär nio miljoner invånare. Den muslimskt dominerade regionen är stor som halva Sverige.

Vid Indiens och Pakistans självständighet 1947 anslöt Kashmirs hinduiske maharaja bergsstaten till Indien i utbyte mot visst självstyre. Det ledde till krig mellan Indien och Pakistan som slutade med att området delades. Pakistan och Indien har två gånger varit i öppet krig över området.

Den kontrollinje som delar Kashmir mellan Pakistan och Indien är 74 mil lång och tungt befäst från de båda länderna.

FN övervakar läget och FN-resolutioner med förslag om en lokal folkomröstning om framtiden accepteras av Pakistan men inte Indien. Flera lokala grupper vill ha självständighet.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM