Återfunnet barnbarn var en bluff

UTRIKES

Argentina. Den glada nyheten som spreds över världen via sociala medier tidigare i veckan, om att Maria "Chicha" Mariani som letat efter sitt barnbarn i 39 år nu äntligen hade hittat henne, verkar inte stämma, uppger den spanska nyhetsbyrån EFE.

Nya dna-analyser som gjorts på Argentinas nationella genetiska databank utesluter möjligt släktskap mellan de båda kvinnorna, uppger Marianis talesperson i ett pressmeddelande.

Kvinnan som påstår sig vara hennes barnbarn ska ända sedan i juni, då hon gjorde ett dna-test på den nationella genetiska databanken, vetat att de inte är släkt. Det dna-test som kvinnan presenterade för Mariani och som visade en matchning var gjort på ett privat laboratorium.

Mariani säger i ett uttalande att hon varnade för att sprida nyheten innan de fått uppgifterna bekräftade från den nationella genbanken.

Maria Mariani var med och grundade rörelsen Far- och mormödrarna på Plaza de Mayo för att hitta barnen som Argentinas militärjunta stal. Hennes barnbarn Clara Anahi Mariani fördes bort tre månader gammal sedan hennes mor mördats av regimen i november 1976. Hennes far dödades åtta månader senare.

FAKTA

Far- och mormödrar på Plaza de Mayo

Runt 30 000 människor, vänsteraktivister och misstänkta regimmotståndare, dödades eller försvann under diktaturen 1976-1983.

Runt 500 barn tros ha stulits av militärregimen för att adopteras bort till par som sympatiserade med juntan.

Organisationen Abuelas de Plaza de Mayo (Far- och mormödrar på Plaza de Mayo) bildades 1977 av bland andra Maria "Chicha" Mariani, för att försöka hitta de försvunna barnen.

Samma år bildades även Madres de la Plaza de Mayo (Mödrarna på Plaza de Mayo, eller De galna mödrarna som de också kallades) för att kräva barnen tillbaka.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM