Modis "diplomatiska kupp" överraskar

UTRIKES

Pakistan. Indiens premiärminister Narendra Modis spontanbesök hos sin pakistanske kollega Nawaz Sharif kom som en total överraskning - och nu är spekulationerna om framtiden igång.

Narendra Modis flygplan landade i Lahore på Sharifs födelsedag den 25 december - ett oväntat möte som ska ha bestämts när Modi ringde för att gratulera sin kollega. Men oppositionen är säker på att allt arrangerats i förväg.

– Varför detta skådespel och drama? Det är ett försök att få stora rubriker, säger den tidigare utrikesministern Anand Sharma från det oppositionella Kongresspartiet till mediebolaget NDTV.

"Älskar överraskningar"

Ett hastigt möte under klimattoppmötet i Paris tidigare i december ska ha brutit isen mellan de forna ärkerivalerna, skriver The Hindu. Kärnvapennationernas relation kantas av djup misstro, men blixtvisiten kan vara en början på ett nytt skede. De båda premiärministrarna "pratade som gamla vänner", enligt AFP som påpekar att Indiens förre premiärminister Manmohan Singh misslyckades med att få till ett möte i Pakistan under sina tio år vid makten.

– Modi älskar överraskningar. Han är oberäknelig och ignorerar gamla tabun, säger Neelam Deo, direktör för tankesmedjan Gateway House i Bombay, till AFP.

Vill återförenas

Tonen i samtalen mellan grannländerna har sakta förändrats. Efter besöket har Narendra Modi postat en rad artighetsfraser på Twitter, där han också först hade släppt nyheten om spontanbesöket.

– Han personifierar diplomatin på ett sätt som vi inte har sett sedan Jawaharlal Nehru (Indiens första premiärminister) på 1950-talet, säger Neelam Deo till AFP.

Ram Madhav, generalsekreterare för Modis hindunationalistiska parti, säger till mediebolaget al-Jazira att han tror att Indien, Pakistan och Bangladesh kan återförenas. Det tror han kan ske i samförstånd - utan krig. De diplomatiska samtalen mellan de forna ärkerivalerna ska fortsätta i januari och då lär det omtvistade området Kashmir åter stå på agendan.

FAKTA

Konflikten om Kashmir

Kashmir ligger i västra Himalaya och består av en indisk och en pakistansk del med totalt ungefär nio miljoner invånare. Den muslimskt dominerade regionen är stor som halva Sverige.

Vid Indiens och Pakistans självständighet 1947 anslöt Kashmirs hinduiske maharaja bergsstaten till Indien i utbyte mot visst självstyre. Det ledde till krig mellan Indien och Pakistan som slutade med att området i praktiken delades. Pakistan och Indien har två gånger varit i öppet krig över området.

Den kontrollinje som delar Kashmir mellan Pakistan och Indien är 74 mil lång och tungt befäst på båda sidor.

FN övervakar läget och FN-resolutioner med förslag om en lokal folkomröstning om framtiden accepteras av Pakistan men inte Indien. Flera lokala grupper vill ha självständighet.

TT