Säpo vet om terrorhot mot Europa

UTRIKES

Terrorhot. Österrikisk polis uppger att den fått uppgifter från en "vänskaplig" underrättelsetjänst om planerade terrorattacker i europeiska huvudstäder före nyår.

Svenska Säpo säger sig ha tagit del av uppgifterna.

– Vi känner till den här informationen men den påverkar inte den svenska hotnivån. Den ligger ju sedan ungefär sex veckor på en förhöjd nivå, på en fyra på en femgradig skala. Det är en historiskt hög nivå, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo, till TT.

Österrikisk polis säger i ett uttalande att man innan jul fick flera namn på möjliga angripare och att dessa kontrollerats, hittills utan resultat. Attackerna skulle ske med sprängämnen eller skjutvapen på en plats med mycket folk.

Polisen ber österrikarna om förståelse för att fler säkerhetskontroller genomförs. Bland dem finns övervakning av tätt befolkade platser, "särskilt vid evenemang och trafikknutpunkter", fler identitetskontroller och mer vaksamhet mot personer eller föremål som kan medföra sprängämnen i exempelvis väskor eller på cyklar.

En talesperson för tyska inrikesministeriet säger att inga kommentarer ges av operativa skäl. Mål i Tyskland är ännu i fokus för terrorister och landet har vidtagit säkerhetsåtgärder efter terrordåden i Paris i november som krävde 130 människors liv, säger talespersonen.

TT-Reuters