Enda huvudstaden där julen var vit

UTRIKES

Julväder. Bara en huvudstad i världen fick en helvit jul i år: Reykjavik.

Helsingfors och Moskva brukar annars vara bra destinationer för den som hoppas på snö under julen, men liksom i Oslo och Stockholm var det barmark där när julen inleddes, rapporterar danska TV2.

Sedan har det kommit fina snötäcken i Moskva och Helsingfors. Men den isländska huvudstaden är alltså världens enda där det har legat ett tjockt, stabilt snötäcke hela storhelgen.

Det finns högt belägna huvudstäder som kan få snö kring jul även om de inte ligger långt norrut, som Kabul (Afghanistan) och La Paz (Bolivia). Men där har det enligt meteorologiska sajter och sociala medier varit idel plusgrader i veckan.

Islands huvudstad är följdriktigt världens i särklass nordligaste, på 64 grader norr. Från Reykjavik är det alltså bra mycket mer än dubbelt så långt till ekvatorn som till Nordpolen.

Helsingfors, 60 grader norr, och Oslo samt Stockholm, båda på drygt 59 grader norr, har också som bekant ofta närmare till kylan än till värmen.

Som jämförelse kan nämnas att det är mitt-emellan-väder även i världens sydligaste huvudstad just nu. I Wellington, Nya Zeeland, kämpar termometrarna med att nå upp till 20-strecket, trots södra klotets högsommar.

Wellington ligger 41 grader söder om ekvatorn.

TT