Omstritt lagförslag i Israel

UTRIKES

Israel. Ett omstritt lagförslag som tvingar ideella organisationer i Israel att klargöra sin utländska finansiering för myndigheterna har antagits av regeringen och väntas även bli accepterat i parlamentet.

Enligt förslaget måste alla organisationer som får över hälften av sin finansiering från utländska regeringar redogöra för detta och kritikerna menar att det är riktat mot pro-palestinska organisationer och sådana som motsätter sig högerregeringens politik. Många av Israels ideella organisationer fokuserar på den israelisk-palestinska konflikten och många får pengar från EU eller exempelvis de belgiska, danska, norska eller svenska regeringarna.

Justitieminister Ayelet Shaked har drivit på i frågan. Den israeliska fredsorganisationen Fred nu kallar förslaget för ett "hatbrott mot demokratin" på Twitter, och pekar på att israeliska högergrupper som stödjer ytterligare bosättningar på ockuperad mark och som får privata utländska donationer däremot klarar sig undan.

I samband med regeringssammanträdet på söndagen sade Ayelet Shaked att den israeliska allmänheten har en "rätt att få veta när utländska regeringar är inblandade i de interna frågorna i ett annat land"

TT-Reuters