Minst 34 döda i julstormar i USA

UTRIKES

USA. Svåra stormar har krävt minst 34 liv i USA under julveckan. Enorma virvelstormar och våldsamma regn har raserat hus och lett till översvämningar.

Och mer extremväder är på väg, varnar vädertjänsten.

Under söndagen svensk tid kom nya rapporter om tromber från södra USA, den här gången var det Texas som drabbades. I Garland nordost om Dallas omkom åtta personer när bilar blåste av vägar och bostäder raserades.

– Det är total förödelse, säger Pedro Barineau, talesperson för polisen i Garland.

Ytterligare tre personer omkom närmare Dallas centrum. Över 600 byggnadsverk förstördes eller skadades också av ovädret i Texas.

Tornado lyfte bilen

I delstaten Illinois drunknade tre vuxna och två barn när flodvatten svepte i väg deras bil.

Tidigare drabbade ovädren delstaterna Mississippi, Tennessee, Arkansas och Alabama, där totalt 18 personer omkom.

Två personer som tidigare rapporterats saknade efter en tornado i Benton, Mississippi hittades avlidna. En sjuårig pojke dog när en tornado lyfte och slungade iväg bilen han färdades i.

Över 600 byggnader har förstörts eller skadats i delstaten, där mer än 20 virvelstormar dragit fram.

I Tennessee har sex människor mist livet, medan myndigheterna i Arkansas och Alabama har rapporterat ett dödsfall vardera. I Alabama hittades en femåring död på lördagen, sedan en bil sveptes med av stigande flodvatten i fredags, rapporterar tv-kanalen WSFA. En 22-åring som också fanns i bilen saknas fortfarande.

Mer oväder

I Alabama och delar av Mississippi och Georgia har krisläge utlysts för att öppna för katastrofinsatser.

Även om det värsta regnandet verkar vara över i sydöstra USA så varnar vädertjänsten för att mer extremväder med regn och blåst är att vänta i centrala USA, i synnerhet i Arkansas och Missouri. Det finns risk för försenade flyg och översvämmade vägar när många ska resa hem efter julledigheten, rapporterar AFP.

Dessutom väntas kyla och snöoväder i västra Texas, New Mexico, Kansas och Oklahoma, rapporterar flera medier.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM