Operativsystemet speglar politiken

UTRIKES

Nordkorea. Nordkoreas inhemska operativsystem för datorer speglar det politiska systemet. Det är slutet mot omvärlden och användarna övervakas, enligt två tyska forskare.

Florian Grunow och Niklaus Schiess vid säkerhetsföretaget ERNW har gjort en djupdykning i Red Star OS, Nordkoreas eget operativsystem. Det är baserat på en version av Linux kallad Fedora, men stora delar utgörs av en helt egen, unik kod.

Forskarna menar att Nordkorea vill undvika säkerhetshål som öppnar för andra att spionera på dem.

Operativsystemet är svårt att modifiera. Den användare som försöker mixtra med grundinställningar eller koppla bort brandväggen kommer att mötas av ett felmeddelande eller att datorn startas om.

Den som försöker ta del av förbjudet material genom att ansluta usb-minne eller sd-kort får finna sig i att datorn taggar filerna, så att det går att spåra vem som öppnat eller skapat dem. Och naturligtvis går det inte att komma ut på vanliga internet med datorerna, bara på Nordkoreas eget intranät.

Systemet illustrerar, enligt de två tyska it-experterna, utmaningen som Pyongyang ställs inför: Att utnyttja fördelarna med datorer och internet, och samtidigt behålla ett fast grepp om idéer och kultur.

TT-Reuters