Japan ber sexslavar om ursäkt

UTRIKES

Sydkorea. Efter årtionden av träta ber Japan om ursäkt för de övergrepp som utländska kvinnor utsattes för som sexslavar under andra världskriget.

Omkring 200 000 kvinnor från bland annat Korea fördes till japanska bordeller under kriget. De flesta är överens om att kvinnorna inte deltog frivilligt, utan togs som slavar. Ännu är 46 av dessa sydkoreanska kvinnor i livet.

Konflikten har förbittrat relationen mellan Japan och Sydkorea i många år men på måndagen kom besked om att parterna enats.

Japan ska betala motsvarande cirka 70 miljoner kronor till en fond för kvinnorna, enligt den japanske utrikesministern Fumio Keshida, som också förmedlar en ursäkt till de drabbade från premiärminister Shinzo Abe.

– Dessa kvinnor har gått igenom ett stort lidande, både mentalt och fysiskt, ett lidande som är svårt att läka, konstaterade Keshida och lade till att Japan är "smärtsamt medvetet om sitt ansvar".

Enligt Sydkoreas utrikesminister Yun Byung-Se blir avtalet "slutgiltigt och irreversibelt" om Japan fullgör sina förpliktelser.

Reaktionen bland de tidigare slavarna var blandad. En av de utsatta kvinnorna sade att hon inte var nöjd men att hon accepterar överenskommelsen.

TT-AFP