Israel sprejar växtgift i Gaza

UTRIKES

Mellanöstern. Den israeliska militären IDF uppger att den använt växtgift för att bekämpa vegetation längs Gazaremsans gräns mot Israel, skriver en israelisk tidning.

Wael Thabet vid det palestinska jordbruksministeriet i Gaza säger till den palestinska nyhetsbyrån Maan att flera bönder vittnat om att bönor och andra grödor förstörts.

"Flygsprejning med växtgifter och groningshämmare har genomförts i området längs gränsstängslet i förra veckan för att möjliggöra optimala och löpande säkerhetsoperationer" säger en inte namngiven talesperson från den israeliska militären till den israeliska tidningen +972.

Enligt IDF utgör ingenmanslandet närmast gränsen ett skydd mot tunnlar, bomber och angrepp från palestinskt håll. Den israeliska talespersonen kommenterade inte frågan om jordbruksmark drabbats.

Palestinska myndigheter hävdar att omkring 170 hektar mark nu påverkats och även i april uppges jordbrukare ha rapporterat om israelisk växtbekämpning från luften.

"Att spreja växtdödande bekämpningsmedel, liksom att öppna eld mot människor oavsett ålder och kön nära stängslet, hotar civilas liv och skadar uppehällen" säger Shai Grunberg från den israeliska människorättsorganisationen Gisha till +972.

TT